ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professorn: Här är lönen som ger maximal lycka

Filip Häggberg · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Du blir inte lyckligare om du kommer över 60 000 i lön, menar forskaren.

Du blir inte lyckligare om du kommer över 60 000 i lön, menar forskaren.


Lyckoforskaren Henry Montgomery menar att man mår bättre och bättre vid löneförhöjningar – upp till cirka 50 000 kronor. Men efter det planar det ut, berättar han för Dagens Industri.

klar

Artikellänk är kopierad

Att vara lycklig över din lön har inte bara med din lönenivå att göra, utan också att lönen är rättvis fördelad på arbetsplatsen.

Det säger Henry Montgomery, professor i psykologi och forskare i beteendeekonomi, till Dagens Industri.

– Minst lika viktigt för de anställdas motivation är att fördelningen av lönesumman uppfattas som rättvis. Forskning visar att lycka har mycket att göra med rättvis fördelning, kanske mer än den absoluta nivån, berättar han för tidningen.

Men summan du tjänar spelar också roll. Åtminstone fram till att du når upp till en viss nivå.

– Upp till 50 000-60 000 kronor i månadslön mår man bättre vid löneförhöjningar. Därefter börjar det plana ut, man blir inte så mycket lyckligare av en högre lön.

Vidare tycker Montgomery att fler arbetsgivare borde jobba med ett belöningssystem för sina anställda. Det kan handla om små belöningar – som kaffe, fruktkorgar och små tävlingar. Det kommer in på ett annat ”mentalt konto” än lönen, menar han.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro