ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professorn om Notre-Dame: Därför sörjer vi

Sophie Tanha · 16 Apr 2019
Uppdaterad 16 Apr 2019
Thorbjörne Laike, professor i miljöpsykologi, ser reaktionerna på branden som väntade.

Thorbjörne Laike, professor i miljöpsykologi, ser reaktionerna på branden som väntade. Foto: Lunds universitet/TT


Hela världen sörjer Notre-Dame som brunnit under natten. Men varför? Enligt professorn i miljöpsykologi handlar det till stor del om våra minnen kopplade till kyrkan.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det finns byggnader som vi har vuxit upp med, riktmärken vi alltid har sett som blir en omedveten del av hur vi upplever världen. Många har minnen kopplade till Notre-Dame, försvinner kyrkan är det som om hela minnesbilden åker ur hjärnan, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitets arkitekturavdelning.

Ur den miljöpsykologiska modellen är det vanligt att just landmärken som Notre-Dame har stor betydelse för oss. Förutom att Frankrike kan sörja något som representerar landet har även övriga världen en relation till Notre-Dame.

– Många svenskar har varit där och sett Notre-Dame, det är som om Eiffeltornet plötsligt skulle rasa ner. Vi har alltid sett det stå där och vill att det alltid ska finnas kvar, säger Thorbjörn Laike.

Kyrkor särskilt känslosamma

Att det handlar om just en kyrka och inte något annat landsmärke spelar också roll. Svenska byggnader som skulle kunna skapa liknande känslor om de förstördes är enligt Thorbjörn Laike domkyrkorna i Lund och Uppsala.

– Dop, bröllop och begravningar är alla viktiga livshändelser som kopplas ihop till kyrkor. Försvinner då kyrkan är det nästan som att våra minnen därifrån försvinner också, vilket är vad vi ser i dag med Notre-Dame som en hel nation har minnen av.

I Sverige som blivit allt mer sekulärt med tiden finns många kyrkor som inte används. De förfaller och måste stängas ner.

– Men så fort det börjar pratas om att riva en kyrka reagerar människor väldigt starkt, även om de inte är troende. Det är en del av vårt kollektiva arv som vi har mycket känslor kring. Man får inte göra hur som helst runt dem, säger Thorbjörn Laike.

Ingen klassisk sorgeprocess

Enligt Thorbjörn Laike är det ändå en kortvarig sorg när en byggnad försvinner eller skadas, jämfört med andra förluster:

– Det här brukar gå över efter ett tag för de allra flesta. Den här typen av byggnad är dessutom med om mycket genom tiden och brukar byggas upp igen, så någon längre sorgeprocess är nog inte nödvändig.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro