ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Professorn om nya avtalet: "Det här är patetiskt"

Annica Ögren · 12 Jun 2018
Uppdaterad 12 Jun 2018
På tisdagen skrevs historia i Singapore när president Trump och diktatorn Kim Jong-Un skrev skrev under ett nytt avtal.

På tisdagen skrevs historia i Singapore när president Trump och diktatorn Kim Jong-Un skrev skrev under ett nytt avtal. Foto: TT/SAUL LOEB


Donald Trump och Kim Jong-Un har skrivit under en överenskommelse där diktatorn förbinder sig att avveckla landets kärnvapen.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt flera internationella medier ska avtalet som skrivits under vara ”väldigt omfattande”. Vad som står i dokumentet i detalj är ännu oklart, men enligt AFP har Nordkorea gått med på en total kärnvapennedrustning.

Nyhetsbyrån, som tagit del av avtalet genom fotografier, beskriver att det även tar upp diplomatiska förbindelser. Av fotot går att avläsa att Trump lovar att ”garantera Nordkoreas säkerhet” och att Kim i sin tur ska se till att avrusta sina kärnvapen.

I de avslutande raderna i avtalet står det att ledarna förbinder sig till att ”samarbeta för utveckling av den nya relationen mellan USA och Demokratiska republiken av Korea och för skyddande av fred, välstånd och säkerhet av den koreanska halvön och världen”.

Sekunderna innan den nya överenskommelsen skrevs under på det historiska mötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un, sa diktatorn:

– Vi har beslutat att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att se en stor förändring.

”Kommer att ske så snart som möjligt”

Donald Trump höll efter mötet en presskonferens där han bekräftade uppgifterna om att Nordkorea förbundit sig till en total denuklarisering.

– Det finns ingen gräns för vad Nordkorea kan uppnå genom att lägga ner sina kärnvapen. Kim och jag har skrivit under ett avtal som innebär en total denuklarisering av Koreahalvön, sa Trump, och fortsatte:

– Detta kommer ske så snart som möjligt, och jag tror att Kim verkligen vill göra det här och han säger att han redan håller på att förstöra en nukleär testsajt.

Trump talade väldigt gott om diktatorn, där han använde ord som ”smart” och ”bra förhandlare” för att beskriva Kim Jong-Un.

– Alla kan starta krig, men bara de modiga kan nå fred, sa Trump.

Men han påminde även publiken om Koreakriget, som pågått sedan 1950, och sa även att kriget inom kort kommer att avslutas.

– Gårdagens konflikt behöver inte vara morgondagens krig. Koreakriget kommer snart att avslutas för gott, sa Donald Trump.

”Det här är patetiskt”

Men flera, både nationella och internationella, experter beskriver dock den nya överenskommelsen som fattig och tom på innehåll.

En av dessa är Robert E Kelly, professor i statsvetenskap vid Busan National University i Sydkorea. Han twittrar ””Herregud, det här är deprimerande. All hajp för det här? Allt drama och snack om Nobel? Kom, uppgörelsens konst. Är det här allt? Det är patetiskt med tanke på att USA:s president varit personligen engagerad”

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro