ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Proffsuppkörare" försöker fixa kortet

John Lindblom · 13 Maj 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

200 stoppades för uppkörningsfusk

klar

Artikellänk är kopierad

KÖRKORT 200 proffsuppkörare, det vill säga personer som tar körkortselevens plats vid uppkörningen, stoppades i fjol av Vägverket. Det är fler än en varannan dag, och fusket fortsätter i stor skala trots att man sedan 2003 kräver att körkortseleven fotograferas i samband med teoriprovet.- Innan fotokravet infördes hade vi problem med ligor som skickade proffsuppkörare mot betalning. Nu handlar det om vänner och bekanta som försöker hjälpa körkortseleven, säger Per-Olof Nilsson vid Vägverkets förarprovsenhet i Linköping.

Trots nytt obligatoriskt fotograferingssystem har fusket vid uppkörningar och teoriprov fortsatt i stor skala. Per-Olof Nilsson vid Vägverkets förarprovsenhet i Linköping säger till Metro att fotokravet visserligen minskade problemen med ligor som skickade proffsuppkörare mot betalning.- Men nu handlar det om vänner och bekanta som försöker hjälpa körkortseleven.

Sedan oktober 2003 kräver alltså Vägverket att körkortseleven fotograferas i samband med teoriprovet vid landets 33 olika förarprovskontor. I princip kan nu endast personer med mycket likt utseende och med förfalskat ID slinka igenom systemet.Antalet ertappade fuskare har trots det ökat. De flesta fallen polisanmäls, i första hand för försök till urkundsförfalskning.- Kraven på teoriproven och själva uppkörningen kanske har höjts men framför allt tror jag att folk fortsätter att fuska ofta av ekonomiska skäl. Körlektionerna har blivit dyrare, liksom den totala snittkostnaden för ett körkort, fortsätter Per Olof Nilsson.

Bara vid förarprovskontoret i Farsta i Stockholm inträffade cirka 15 förfalskningsförsök i fjol. Enligt Eva Nordström vid Farstakontoret upptäcks fler och fler falska elever. Både vid teoriprov och uppkörning.- I och med att vi blir allt bättre på att upptäcka överlämningar av legitimationer, falska signaturförsök och andra metoder så upptäcks och polisanmäls nog också fler, kommenterar Eva Nordström, som inte utesluter att en och annan fuskande körkortselev fortfarande slimker igenom systemet.- En av de upptäckta förra året försökte smita från teoriprovssalen men misslyckades och dömdes sedan även för misshandel när jag skulle stoppa honom, berättar Eva Nordström.Drygt 100 000 fotograferingar sker varje år vid de 33 olika förarprovskontoren i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro