ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Program kan tömma ditt bankkonto via Skype

Gustaf Eriksson · 18 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013
Nytt program kan tömma ditt   konto när du pratar på Skype

Nytt program kan tömma ditt konto när du pratar på Skype Foto: Scanpix


Shylock är ett av världens mest avancerade trojaner som angriper datorer för att stjäla bankuppgifter. Nu varnar experter för att programmet kan kapa ditt bankkonto genom Skype.

klar

Artikellänk är kopierad

Shylock, som är döpt efter en ockrande karaktär i Shakespeares pjäs Köpmannen i Venedig, började först spridas under 2011. Programmet är en så kallad trojan, som när det installerats på en dator stjäl inloggningsuppgifter till offrets internetbank och annan finansiell information. Shylock beskrivs som en av de mest avancerade banktrojanerna i världen. 

Nu slår det danska it-säkerhetsföretaget CSIS larm om att Shylocks kod har uppdaterats så att trojanen nu kan angripa datorer genom det populära telefonprogrammet Skype. "Det här gör att den farliga banktrojanen kan infektera fler datorer och fortsätta vara ett stort hot", skriver säkerhetsspecialisten Peter Kruse på företagets blogg.

För att sprida sig via Skype använder sig programmet av ett plugin kallat "msg.gsm". Tillägget gör det bland annat möjligt för angriparna att skicka filer från den attackerade datorn utan att det märks.

Att Shylock-uppdateringen kommer just nu är sannolikt ingen slump, enligt Peter Kruse. Nyligen gick Microsoft ut med att bolaget kommer slopa Messenger och ersätta den med Skype. Det kommer leda till att fler börjar använda Skype, vilket gör programmet mer lockande för angripare.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro