ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Programledaren om sitt drogmissbruk: Kan förlåta mig själv”

Gustaf Larsson · 17 Maj 2019
Uppdaterad 17 Maj 2019
Fredrik Söderholm gör radio av rehabiliteringen.

Fredrik Söderholm gör radio av rehabiliteringen. Foto: Morgan Norman


I fem år har komikern och radioprataren Fredrik Söderholm använt kokain. Nu ska han göra upp med missbruket inför öppen ridå. Hoppas jag håller mig på banan”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Radioprataren Fredrik Söderholm, återkommande i bland annat P3:s ”Tankesmedjan”, försöker att göra upp med sitt kokainmissbruk. I nya podden ”Hej, jag heter Fredrik” får vi följa 27-åringen mellan tolvstegsmöten och situationer där han är nära på att ta återfall.

– Det är klart det finns en liten ladd-jävel på axeln som säger till mig att det vore gott, men den som säger att det inte är värt det har en mycket starkare röst för mig just nu, säger han.

Stockholmshälsningen

När Metro når Söderholm är han på väg från en tennisträning med artisten och tennistränaren Jonas Lundqvist. Endorfinnivån är hög, säger han.

Du blev erbjuden kokain tre gånger senast i helgen, men tackade nej.

– Jag går inte runt med en tröja som står ”nykter narkoman” på. Så det förekommer ju. Det är en Stockholmshälsning, som Jonas Lundqvist sa. Det är Stockholmarnas sätt att säga ”hej, hur är läget”. Om någon känner till min situation kan man tycka att det är lite tvivelaktigt, men jag tackar vänligt nej.

Tiggde pengar för att festa

Det var för fem år sedan som Fredrik Söderholm, på en bar i Los Angeles, för första gången testade kokain. Under åren blev drogen en genväg till komma över sitt eget självhat, beskriver han.

– Jag tror det var därför jag blev ännu mer förtjust i det än vad andra blir. Jag blev inte bara pigg och glad, jag blev bekväm med mig själv, fick ett helt annat självförtroende och kunde ragga på killar.

På sitt Instagramkonto, där Söderholm länge varit öppet med sitt kokainmissbruk, kunde han ibland be om pengar för att finansiera kvällens festande. En bra kväll kunde han få in 5 000 kronor.

– Det var en ny typ av Swish-tiggeri får man säga, i stället för att tigga till någon jävla genusbok eller Lamotte som tigger till sina aktioner. Det har var ju till något party.

Nyktrade till hos Charlie Sheen

Ofta lyckades han hålla sitt missbruk på en ”okej nivå”, berättar han, men andra kvällar var det svårare att sluta i tid. Som när han var innehållsproducent för Filip och Fredriks ”Jorden runt på sex steg” och skulle spela in ett inslag hemma hos skådespelaren Charlie Sheen. Söderholm kom till inspelningen helt utan sömn efter en natt fylld av kokain och alkohol.

– Det var ett av flera tillfällen när jag tänkte att det inte är så här jag vill att det ska vara. Det var principen att tillåta sig att festa innan en sådan viktig inspelning, vilket är ett tecken på att man inte har rätt gränser dragna för sig själv.

Mamma bästa stödet

”Partylinorna”, som Söderholm kallar dem, blev snart ännu mer destruktiva. När han en tidig morgon, hög på kokain, mötte sin mamma i lägenhetshallen, bad han om ursäkt för sitt beteende.

”Säg inte förlåt till mig, du gör det här mot dig själv”, svarade hon.

Vilken roll har din mamma, som jag har förstått står dig väldigt nära, haft i det här?

– Det har varit det absolut bästa stödet, vi har kunnat prata om när jag tar ett återfall – det är ingenting vi inte kan prata om. Det är sådan ynnest att ha en mamma som är så klok, förstående, humanistisk, och eftertänksam. Hon är bäst.

Förra sommaren gick han igenom en omfattande hjärtoperation, när en infektion i tanden spred sig till hjärtat. Fredrik Söderholm insåg att kokainmissbruket måste få ett stopp, och skrev på sin Facebook:

”[…]Om du hamnar i ett sammanhang med mig där det finns droger framöver så vore jag evigt tacksam om du orkar vara den där tråkiga jäveln som säger åt mig på skarpen, handgripligen rycker tallriken ifrån mig eller skickar hem mig”.

– Jag hade tänkt det för mig själv många gånger att jag ville dra ner på knarket eller sluta helt. Men om man bara berättar för sig själv är det bara en person att svika och en person att övertyga om att jag kan ta en lina i kväll igen, säger han.

Podcasten en extra motivation

I samma veva hoppade han på ett tolvstegsprogram för att vänja sig av med såväl alkohol som kokain.

– Jag har varit väldigt skeptisk till det där, men tänkte samtidigt: vad är det värsta som kan hända? Jag har precis gjort klart det tolfte steget och det var jävligt spännande. Det handlar väldigt lite om alkohol och droger, mer om hur man hanterar sina känslor.

I podden får man också följa dig genom dessa tolvstegsmöten. Vad vill du uppnå med det här projektet?

– Det är lätt att hitta på fina ord om att jag vill nyansera debatten, så här i efterhand, men i början var det av rent egoistiska skäl. Det kändes kul, någon ser mig och lite terapeutiskt att prata av sig i en diktafon och sätta ord på sina känslor.

Med en podd beställd av Sveriges radio blev det ytterligare ett sätt att höja sin fallhöjd till att inte återgå till missbruket.

– Det blev lite av en sporre att gå till beroendeakuten eller tolvstegsmöten och samtidigt kunna göra innehåll av det. Redan nu har jag fått lite meddelande från människor som säger att de har börjat tänka på sina missbruk, vilket är jättefint. Jag kunde drömma om det, men jag hade verkligen inte förväntat mig det.

Ödmjuk inför livet

Enligt Söderholm har han alla förutsättningar i världen att vänja sig av med sitt forna missbruk.

– Om jag blev arbetslös och hemlös och min mamma dog i morgon hade det varit svårare att tacka nej. Det handlar väldigt mycket om kontext och förutsättningar. Det hade varit mer spännande att följa någon på samhällets absoluta botten som gjorde den här resan.

Hur tänker du på ditt missbruk i dag?

– Jag kan förlåta mig själv för att det blev som det blev. Jag är ödmjuk inför att man inte vet hur livet ska bli. Men jag hoppas att jag håller mig på banan.

pil
Fakta:

Namn: Fredrik Söderholm.Ålder: 27 år.Yrke: Radioprogramledare, komiker och tv-makare.Bor: Stockholm.Aktuell med: Podcasten “Hej, jag heter Fredrik” från Sveriges radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro