ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Programmeraren: Så ser en typisk arbetsdag ut för mig

Anna Åslund · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018
Madeleine Schönemann jobbar som programmerare på Tretton37.

Madeleine Schönemann jobbar som programmerare på Tretton37. Foto: Tretton37


Enligt Arbetsförmedlingen kommer det om tre år saknas ungefär 60 000 programmerare i Sverige och de som utbildar sig får jobb snabbt. Men vad gör egentligen en programmerare? Madeleine Schönemann, programmerare på Tretton37, berättar för Metro hur en typisk arbetsdag ser ut.

klar

Artikellänk är kopierad

07:00 – Dagen börjar

– Jag är en morgonperson och brukar vara på jobbet tidigt. Då har jag en och en halv timme för mig själv och brukar börja med att svara på mejl. Sedan kollar jag i vår ”back log”, det vill säga där alla grejer som ska implementeras finns listade. Jag tittar på det som är högst prioriterat och försöker sätta mig in i det som ska göras. Programmering handlar om problemlösning. Antingen implementerar man nya funktioner i systemet, löser buggar eller underhåller den befintliga källkoden.

08:30 – Avstämning

– När kollegorna börjar droppa in blir det både lite småprat och avstämning om man jobbar på någon större funktion tillsammans i teamet. Det är viktigt att kunna samarbeta och det är ofta många involverade i ett projekt. I ett team kan man jobba med både utvecklare, testare, projektledare och produktägare.

10:00 – Parprogrammering

– Ibland sitter vi två och två och programmerar tillsammans. Det är lätt att tro att man slösar tid men i själva verket är man mycket mer produktiv. Det är värdefullt att jobba med människor med olika bakgrunder. När man jobbar själv stirrar man sig ofta blind på något och det är skönt att ha någon att bolla idéer med.

13:00 – Stand up-möte

– Efter lunch har vi ”stand up”, ett kort möte där alla berättar vad man jobbar med och om man har något problem man behöver hjälp med att lösa. Vi har även ”sprintplanering” där vi planerar kommande veckor arbete, eller ”featuremöten” där vi diskuterar nya funktioner med kunden på detaljnivå. Jag har jobbat mycket med e-handel och ett exempel på en ny funktion kan vara att man ska kunna logga in på en sida och se sin orderhistorik. Arbetet kan vara väldigt socialt och det är bra att kunna vara pedagogisk och kommunikativ med kunden.

15:00 – Gå live med nya funktioner

– Efter att du har utvecklat något, fixat buggarna och låtit kunden testa det så ska det gå live. Ibland gör man det flera gånger i veckan, till och med flera gånger om dagen, och ibland går det flera veckor emellan. Det beror på vilken typ av projekt man jobbar i. Oftast vill man inte störa eventuella användare av systemet utan man försöker gå live när det inte är så många som använder systemet.

– Om allt går som det ska är en smidig process där det ofta handlar om att bara tycka på en knapp. Någon gång har jag varit med om att det inte funkar. Då är det många som tillsammans felsöker, läser i loggar och försöker åtgärda det så fort som möjligt. Det är lite detektivarbete.

17:00 – Dagen slutar

– I slutet av arbetsdagen försöker jag dokumentera det jag har gjort under dagen så att jag nästa dag kan ta vid där jag slutade. Jag jobbar med back-end. Det är sådant som man inte riktigt ser, som att hantera databaser och all funktionalitet bakom dem. Jag har alltid haft ett intresse för datorer, men det är absolut inget krav för att bli en bra programmerare. Jag känner både personer som knappt rört en dator innan de började plugga och ändå är grymma programmerare idag, och personer som har programmerat sedan de fick sin första Commodore 64-dator. Att bli en bra programmerare handlar om mindset. Man måste ha viljan och nyfikenheten att ständigt lära sig nya grejer.

pil
Om Madeleine Schönemann

Ålder: 26.

Från: Lund.

Gör: Programmerare och konsult på IT-konsultbolaget Tretton37.Madeleine Schönemann om sitt jobb: ”Jag jobbar med back-end. Det är sådant som man inte riktigt ser, som att hantera databaser och all funktionalitet bakom dem.”

Utbildning: Kandidat i systemutveckling vid Malmö högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro