ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Programmering för svårt för studenter

Ola Jacobsen · 9 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Forskning visar på att studenter har svårt att ta till sig den programmeringsundevisning som idag finns.

Forskning visar på att studenter har svårt att ta till sig den programmeringsundevisning som idag finns. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Du är inte dum i huvudet. Det är undervisningen det är fel på. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.Nu är det bevisat. Undervisningen i programmering är för svår. – Mycket som vi låter som studenterna göra ligger långt över deras konceptuella förståelse, de ser inte vad som är poängen med det man håller på med, säger Anna Eckerdal, forskare på Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet.Hon har i sin avhandling undersökt varför många studenter har så svårt att ta till sig undervisningen i programmering. – Vad jag har sett är att den teoretiska undervisningen och de praktiska labbarna är väldigt beroende av varandra. De måste hänga ihop och komplettera varandra för att studenterna ska förstå vad de gör, säger Anna Eckerdal.  Men så är det sällan för studenterna i praktiken.– Mycket av det vi låter studenterna göra i labbet i dag ligger på väldigt olika färdighetsnivåer. Den förståelse de har av teorin måste matchas med de praktiska övningarna för att de ska förstå svåra koncept, säger Anna Eckerdal.

Men om det är så många som inte kan ta till sig undervisningen, säger det mest om undervisningen eller om studenterna?– Nej, det säger inget om studenterna. Det finns forskning från 80-talet som visar att studenterna fick en chock när de kom till programmeringen. Det är likadant över hela världen, säger Anna Eckerdal. 

I studien deltog ett flertal universitet i Sverige, Storbritannien och USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro