ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prometheus har landat

Elin Larsson · 31 Maj 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
Prometheus har landat

Prometheus har landat


33 år har gått sedan Ridley Scott släppte loss en elak rymdvarelse på rymdskeppet Nostromo i den första Alien”. På det har flera uppföljare och så kallade ”cross-over-filmer” följt, och i morgon är det dags för en ny rond i ”Prometheus”. Metro reder ut hur allt hänger ihop i Alienuniversum.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan det blev känt att Ridley Scott planerade en ny film med ”Alien”-tema har spekulationerna gått varma. I april stod det klart att ”Prometheus” varken är prequel eller uppföljare till de tidigare fyra filmerna utan att den, som Scott slutligen bekräftade, ”utspelar sig i samma universum”.

Det vi hittills sett från ”Prometheus” talar dock ett tydligt språk. Även om vi inte får möta ”Alien”-veteranen Ellen Ripley igen, utan i stället en ny hjältinna (?) i form av Noomi Rapace, regnar kopplingarna. Här finns bolaget Weyland Corporation, det bågformade rymdskeppet från Scotts första film, liksom den H R Giger-designade livsform som kommit att kallas ”spacejockeyn”.

I morgon rätas frågetecknen ut. Då får vi veta vad som ligger bakom Rapaces kvidande nödrop i ”Prometheus” trailer: ”I was wrong, we were so wrong ...”

Alienfilmerna – så hänger de ihop

ALIEN – DEN ÅTTONDE PASSAGERAREN

1979

Fraktskeppet Nostromos besättning väcks från hypersömn av skepps datorn som mottagit ett anrop från en okänd planet. Där hittar de ett kraschat rymdskepp. Manusförfattaren Dan O’Bannon hade länge velat göra en sci-fi-skräckfilm, men först när han såg schweizaren H R Gigers skiss ”Necronom IV” hittade han och manuskollegan Ronald Shusett sitt monster. Dittills rätt färska Sigourney Weaver fick huvudrollen, Ridley Scott regisserade.ALIENS – ÅTERKOMSTEN

1986

57 år efter det att Ellen Ripley (Weaver) besegrat rymdmonstret från planet LV-426 får hon i uppdrag att återvända, då man förlorat kontakten med en grupp kolonisatörer. James Cameron regisserade, hämtade inspiration från Vietnamkriget och gjorde en uppföljare som skiljde sig markant från originalet. Ett smart drag – filmen låg etta på USA:s biotopplista i fyra veckor och vann massor av priser.

ALIEN 3

1992

Efter succén med ”Aliens – återkomsten” planerades först två uppföljare, men efter mycket krångel landade ett manus till en enda film i händerna på musikvideoregissören David Fincher, som använde sig av gulbruna filter för att ge filmen en unik visuell prägel. Lika unik var dessvärre inte handlingen, som utspelar sig på en fängelseplanet där Ripley kraschar med skeppet Sulaco.

1997

200 år efter händelserna i    ”Alien 3” har vetenskapsmän skapat en klon av Ellen Ripley för att kunna föda fram xenomorfer från det embryo hon burit på. Joss Whedon, då främst känd för ”Buffy och vampyrerna”, skrev manus och Jean-Pierre Jeunet, vars unika visuella stil tilltalade producenterna, anlitades som regissör. Filmen fick blandat mottagande och ses som seriens sämsta.

ALIEN VS PREDATOR

2004

1989 möttes ”Alien”- och ”Rovdjuret”-varelserna i ett seriealbum och ”cross-over filmerna” bygger på samma lösa premiss. Under Antarktis isar befinner sig ett forskningslag av ditsänt av Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) – som var med i ”Aliens” och ”Alien 3”.

ALIEN VS PREDATOR 2

2007

Ett äkta ”Al-ien”-fan förkastar förstås ”AvP”-filmerna som en del av ”Alien”-franchisen. Och nummer två av cross-over- filmerna gav kritikerna rätt. Här går en muterad ”xenomorfpredator” –   förhoppningsvis den sista vi någonsin får se – loss på en amerikansk småstad i trött b-filmsanda.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro