ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Promiskuitet kan ge friskare ungar

Metro · 2 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En australiensisk pungråttebebis.
En australiensisk pungråttebebis.

Nu har forskare visat att polygamt beteende i djurriket kan bädda för en friskare avkomma. Åtminstone för en viss typ av pungråtta, som varit försöksdjur i en studie som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften "Nature", enligt tidskriften Live Science.Under pungråttans parningsperiod, som varar under 10 till 14 dagar, söker honorna hos pungråttorna upp hannarna i deras bon för att para sig. Själva parningsakten tar upp till 14 timmar. Forskarna bakom studien var till en början förbryllade över detta beteende, då flera sexpartners höjer risken för fysiska skador och sjukdomar hos honan.

Honorna hos vissa djurarter kan ha sex med flera för att öka antalet pappor som tror att ungarna är deras. Därmed kan ungarna få flera "plastpappor" förutom sin egen, biologiska pappa. Men den teorin kan inte stämma på pungråttor - efter den vilda parningssäsongen dör de av utmattning, eller av kallbrand på grund av att immunförsvaret kollapsar, säger Diana Fisher, som lett studien vid Australian National University, till Live Science.Genom att dela upp ett antal pungråttor av kvinnligt och manligt kön och låta dem para sig med varandra i olika konstellationer kunde forskarna konstatera att de honor som parat sig med flera hannar fick friskare ungar. Deras ungar överlevde i högre utsträckning än de monogama pungråttornas till vuxen ålder. Resultatet beror enligt studien på att hannarna med konkurrenskraftiga spermier slog ut de spermier som var mindre bra. De fick alltså fler barn än de hannar som hade mindre bra spermier.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro