ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prostituerade Johanna: Man står inte så högt i kurs

Erik Paulsson Rönnbäck · 7 Jun 2015
Uppdaterad 7 Jun 2015

Johanna väntar barn ihop med sin sambo, är politiskt engagerad – och säljer sex till kunder hon träffar på internet. – Folk har en förutfattad bild av personer som säljer sex, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna lever ett vanligt liv och säljer sex för att försörja sig. – Jag ser inga konstigheter med det egentligen, säger hon.
Johanna lever ett vanligt liv och säljer sex för att försörja sig. – Jag ser inga konstigheter med det egentligen, säger hon.Foto: jessica gow/TT

Förlossningen i höst innebär att Johanna, en tjej i 25-årsåldern som bor tillsammans med sin pojkvän, plockar ned annonsen för gott från sexsäljarsajten. Hon flåsar när hon kämpar sig upp för trapporna till platsen för intervjun och förklarar att hon – precis som många mammor – försöker balansera vardagen mellan vila och ansträngning för att inte bli för stel eller drabbas av foglossning. 

►LÄS MER: Alex, 18, säljer sex till äldre kvinnor: ”Många vill ha ungdomar”

Många av kunderna har följt med under hela resan, andra kunder med en särskild fetisch för gravida kvinnor har tillkommit.

– Det är ingenting som jag kommer att berätta för mitt framtida barn, men jag ser inga konstigheter med det egentligen. Det är ingenting som mitt barn tar skada av. Det är klart att jag har blivit lite varsammare och försiktigare med vem jag träffar, men kroppsligt är det inget problem.

Hennes väg från butiksbiträde till sexarbetare började för två år sedan med att Johanna ville hitta ett sätt att jobba så lite som möjligt för samma lön som tidigare. Sedan dess har hon haft i genomsnitt två kunder i veckan – förutom uppehållet på några månader när hon träffade sin nuvarande sambo. 

Johanna började igen när han förklarade att han tände på tanken att hon tog betalt för att ha sex med andra män. Förutom sambon känner endast två av vännerna till hur hon försörjer sig. Hon är osäker på vad hon ska jobba med i fram­tiden.

– Jag väljer att inte prata öppet om att jag är sexarbetare för att inte vara körd på arbetsmarknaden. Folk har en förutfattad bild av personer som säljer sex, det räcker med att komma till en arbetsintervju och lukta cigarettrök för att bli bortsållad. Och du står inte så högt i kurs om du har särat på benen för pengar.

Johanna är aktiv i politiken och tycker inte att staten har rätt att förbjuda människor från att köpa sex. 

– Jag förstår varför lagen finns, men den har många problem. Jag tycker inte att staten ska gå in och agera moralpolis, de har ingenting med folks sexliv att göra så länge de inte far illa­, som det självklart finns personer som gör. Men jag tror att traffickingen skulle minska betydligt om det vore tillåtet att köpa sex, för nu finns det en möjlighet att göra pengar på en illegal marknad.

►LÄS MER: RFSU: 4 anledningar till varför lagen mot sexköp inte funkar

Experten: De flesta som säljer sex har inget val

Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel, säger att majoriteten av de prostituerade som han har träffat sedan han började arbeta med frågan i slutet av 1990-talet inte haft något annat val än att ha sex mot ersättning.

– Sedan finns det alltid sådana historier som Johannas, och så kommer det att vara men de tillhör ovanligheten. Jag har inte träffat ”den lyckliga horan” än i dag, och jag vet inte om jag kommer att göra det heller i framtiden. Det finns en del som påstår att de trivs och tycker att det är bra, men ofta om man får en möjlighet att träffa den här personen flera gånger, och framför allt om de kommer ur prostitutionen, kommer det också fram annan information som visar att det kanske inte var så bra, säger Patrik Cederlöf.

Vilka är riskerna?

– Det är en situation där man är ensam med en annan person som man inte känner. Ibland kan det vara så att personen har druckit sprit eller tagit någonting annat för att våga sig på det hela. Det finns alltid risk för våld eller att man måste göra saker som man egentligen inte vill.

Enligt Patrik Cederlöf har sexköpslagen en tydlig effekt.

– Dels har den ett starkt signalvärde, det är något som vi inte accepterar i Sverige, dels är det ett väldigt framgångsrikt vapen i kampen mot människohandel.

Fotnot: Johanna heter egentligen någonting annat.

►LÄS MER: Anton, 27, har sålt sex i tio år: ”Har ingen kontroll över mig själv längre”

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro