ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prostituerade soldater och urgamla jeans

Björn af Kleen · 15 Jul 2011
Uppdaterad 13 Jul 2011
Lust & Last på Nationalmuseum.

Lust & Last på Nationalmuseum.


Vasaskeppet, kungliga Slottet och Skansen. Har du också tröttnat på samma gamla kulturupplevelser? Metros Björn af Kleen guidar till sommarens mest omtalade, udda och givande kultur

klar

Artikellänk är kopierad

Nordiska museet reder ut den känsliga frågan om män i baddräkter.
Nordiska museet reder ut den känsliga frågan om män i baddräkter.
Naturhistoriska.
Naturhistoriska.
Hampus Luhanko på Unionville.
Hampus Luhanko på Unionville.
Fotografiska.
Fotografiska.
Armémuseum.
Armémuseum.
Görvälns slott.
Görvälns slott.

Förr var det allt runt-omkring som var lockbetet: espresson i restaurangen, de dyra fotoböckerna i butiken, den söta sommarjobbaren i kassan. Numer är själva utställningarna ofta lika tilldragande som sötsakerna på vägen in. Nationalmuseums Lust & Last, om sex i konsten, har under våren vållat vild debatt på kultursidorna. Thielskas före detta intendent Ulf Linde har i månader genererat rubriker på grund av sin vägran att flytta ur tjänstebostaden. Fotografiskas utställning med Robert Mapple-thorpes fotokonst har omskrivits lika flitigt som det gällde en konstert med Bruce Springsteen på Stadion. Det är inte längre gratis på att gå på statliga museer, men innehållet är å andra sidan så laddat att det kan vara värt entréavgiften. Dilemmat är att man omöjligen kan veta var skatterna är gömda. Kalasjnikov och M 60 i paljetter och panterpäls på Armémuseum på Östermalm. Vem kunde ana det? Metro avslöjar var det händer.

Kläder spelar rollVad: Guldknappen 1981-2011, Män i baddräkt, Modemakt,Var: Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16.När: mån-sön: 10-17.  Därför: Nordiska museet har de senaste åren försökt fånga den roll som kläder spelar i vår samtid. En känslig fråga – badbyxor på män – utreds i ”Män i baddräkt”. Ny är ”Guldknappen 1981-2011”, berättelsen om ett modepris som dikterat vad som är hippast. Kontrasten mellan den tidlöst storslagna byggnaden och det ängsligt ombytliga säsongsmodet är kittlande.

Sex i konstenVad: Lust & Last.Var: Nationalmuseum, Södra Balsieholmen 2, 08-51954410.När: Tis: 11–20, ons-sön: 11–17.Därför: Det är inte många museer som passar som förfestlokal till amorösa äventyr i natt-Stockholm. Men Lust & Last, som belyser sexualitet i konsten från 1500-talet till i dag, kan vara en partyhöjare. Glöm inte att plugga några heta referenser att droppa vid bardisken.

Poppiga insekter Vad: Sjungande insikter. Var: Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen, T-bana Universitetet. När: Tis–fre 10–18, lör–sön 11–17. Därför: I populärkulturen har intresset för fåglar aldrig varit större: skivbolag i London presenterar fågelljud och klädbutiker i Hackney säljer snusnäsdukar med pippimotiv. Nu ger sig Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm in i leken med en utställning kallad ”Sjungande insikter”; hör cikador, gräshoppor och syrsor spela.    

Tv-stjärnornas slott Vad: Görvälns slott. Var: Görvälnsvägen, Järfälla, Pendeltåg Jakobsberg (sedan en 40 minuters promenad eller taxi i sju minuter). Därför: Dinera eller bo in dig på Görvälns slott före tv-stjärnorna. I sommar spelas nästa omgång av ”Stjärnorna på slottet” – med bland andra Johan Rheborg och Louise Hoffsten – in i denna 1660-talsbyggnad i Järfälla. Slottet är nominerat i kategorin Sweden's Leading Boutique Hotel av World Travel Awards.

En stolt konstkung Vem: Ulf Linde. Var: Thielska galleriet. Sjötullsbacken 8, Djurgården, Buss 69. När: Mån-sön 12–16. Därför: Att sitta på en buss ut till sömniga lilla konstgalleriet Thielska är svettigt. Men ta chansen att få en skymt att gamla intendenten och akademieledamoten Ulf Linde. Han sitter oftast och kedjeröker i solhatt på verandan. Våga dig fram och ställ en fråga; Linde tittar på dig som du vore något katten släpat in. En stolt konstkung.

Hippt militärmodeVad: Body Armour & Vem äger bilden av historien? Var: Armémuseum, Riddargatan 13, Östermalmstorg.När: Tis 11–20, ons-sön 11–17.  Därför: Armémuseum är Stockholms just nu mest kreativa kulturinstitution. I sommar, när krigsmodet åter står för dörren, ställer man ut vapen som Kalasjnikov och M 60 i paljetter, svanfjädrar och panterpäls. Den 30 juli öppnar utställningen ”Vem äger historien?” om könsöverskridande karoliner och prostituerade kavallerister.

Denimens ungdomVad: Unionville  Var: Katarina Bangata 69, 08- 64 33 915 Buss 76 från Slussen När: Mån-ons 12–18, tor, 12–20, fre 12–18Därför: Denna jeansbutik på Söder är minst lika historiemedveten som vilket annat statligt arkiv som helst. Unionville säljer arbetarmode från industrialismens barndom och de sympatiska ägarna är entusiaster som älskar att prata om denimdetaljer och vad de döljer för historik. Alla butiker i Stockholm borde vara lika informativa.

Fångade gaykulturenVad: Robert Mapplethorpe. Var: Fotografiska, Stora Tullhuset, Stadsgårdshamnen 22, T-bana Slussen, 08-50 900 500 När: Mån–sön 10–21. Därför: Sommarens mest omskrivna utställning är Fotografiskas stora retrospektiv med Robert Mapplethorpe, den amerikanska katoliken som blev berömd för sina fotografier av utlevande homosexuella. Mapplethorpe fångade utsnitt av gaykulturen före aidsvågen – den som själv tog honom 1989, blott 42 år gammal.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro