ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Protest mot pensionärers hemlöshet: Så kan demonstrationer påverka

Sophie Tanha · 24 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019
Innan Jeanette Höglund engagerade sig för fattiga pensionärer var det politiska intresset svalt.

Innan Jeanette Höglund engagerade sig för fattiga pensionärer var det politiska intresset svalt. Foto: Privat/Jeanette Höglund


Jeanette Höglund har samlat nästan 75 000 underskrifter för att få stopp på hemlöshet bland pensionärer. Nu ska listan lämnas över till regeringen. Samtidshistorikern Kjell Östberg tror protesterna kan bära frukt i framtiden och berättar om andra folkrörelser som påverkat oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagenseftermiddagen tågar ett tusental människor från Kungsträdgården till Mynttorget i Stockholm. Med sig har de en namninsamling med nästan 75 000 namn som alla kräver stopp för hemlösheten bland pensionärer som de ska lämna över till regeringen.

Socialministern inte bra nog

Jeanette Höglund, som startade rörelsen, tackade nej till att lämna över listan med underskrifter till socialminister Annika Strandhäll (S):

– Varför ska jag ge det till henne för? Jag har lovat svenska folket att Löfven ska få den personligen. De blev lite snopna när jag tackade nej till Strandhäll men jag sa att här är det jag som ställer kraven och jag vill ge listan till statsministern.

Det har inte alltid varit självklart för Jeanette Höglund att arbeta med politiska frågor. Engagemanget kom när hon via sitt jobb som tunnelbanevakt såg hur många pensionärer det var som samlade burkar, sov på nattbussar och levde i hemlöshet.

– Jag har aldrig riktigt brytt mig om något tidigare, jag var som alla andra som stressade fram och tillbaka från jobbet utan att stanna upp. Sen fick jag upp ögonen för de här personerna och tänkte att det här måste det sättas stopp på, säger Jeanette Höglund.

Kan leda till förändring

Enligt samtidshistorikern Kjell Östberg, som forskat kring folkrörelser, är Jeanette Höglunds protest en klassisk sådan som kan tänkas ge resultat:

– Det blir större tryck på frågan om man både samlar in namn och demonstrerar. Det är också en stor bredd på frågan. Från höger till vänster tror jag att alla partier kommer säga att de vill förbättra situationen för pensionärer. Missnöjet är så stort att jag absolut troratt det blir press på politiker, även om de kanske inte vet vad man faktiskt ska göra åt saken.

Jeanette Höglund blir glad när hon hör vad Kjell Östberg sagt. Men helt nöjd är hon inte:

– Jag hade hoppats på 100 000 namn faktiskt. Men de säger att det är en av Sveriges största insamlingar under så kort tid någonsin, så jag får väl nöja mig med det.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro