ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Protester i flera svenska städer från missnöjda lastbilschaufförer

Åsa Larsson · 20 Dec 2014
Uppdaterad 20 Dec 2014

Foto: Pontus Lundahl/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Protesterna på Essingeleden i Stockholm.
Protesterna på Essingeleden i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hundratals lastbilar körde på lördagen i kortege genom tretton städer i Sverige – en stor uppslutning i protest mot villkoren i branschen.

I Stockholm och Göteborg körde omkring 300 lastbilar i vardera staden och på andra orter ett hundratal som en del i protestkampanjen "Här stannar Sverige". 

Protesterna startade efter en uppmärksammad dom i Sundsvall där en makedonisk förare friats, trots att han greps med falska handlingar. Tingsrätten kunde inte slå fast att mannen varit medveten om att han fått falska papper i Bulgarien, något som startade en proteststorm bland svenska lastbilschaufförer som tycker att trafiksäkerheten äventyras. 

Initiativtagaren Johan Kullgren deltog själv i Jönköping, där 164 lastbilschaufförer protesterade.

– Det blev jättelyckat, säger han till Metro.

– Vi ville bara visa vårt missnöje med läget. Vi har en lag, men den följs inte. Polisen behöver mer resurser, så att vi kan få en förändring i branschen.

Vem tycker du är ansvarig för situationen?

– Regeringen, helt klart. Det är som en sandlåda på dagis.

Kullgren tycker att utländska förare utnyttjas "för slavlöner" i Sverige.

Under hösten har kampanjen pågått och lastbilschaufförer har klockan 12 på dagen och 12 på natten stannat sina fordon i protest. Många har även lagt upp selfies under hashtaggen #HärstannarSverige. Men vid jul tar protesten en paus.

Vad händer sen?

– Om de inte lyssnar får vi se.

Nu har ni stannat fordonen utanför rusningstid – kommer det att ändra sig?

– Vi tycker inte att vi ska behöva ställa till det. Vi tycker att vi ska kunna visa detta på ett lagligt och schysst sätt. Men lyssnar de inte så får vi börja göra på andra sätt för att visa oss mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro