ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Protester i Kiev fortsätter – och retoriken hårdnar

TT · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013
Protester i Kiev fortsätter – och retoriken hårdnar En demonstrant på barrikaderna för EU-vänliga demonstranter i Kiev.

Protester i Kiev fortsätter – och retoriken hårdnar En demonstrant på barrikaderna för EU-vänliga demonstranter i Kiev. Foto: TT


Medan EU och USA alltmer oroas av utvecklingen i Ukraina, vidhåller Ryssland sin ståndpunkt och anklagar EU för att försöka utöka sin "gay-politik. Samtidigt fortsätter demonstrationerna på Kievs gator.

klar

Artikellänk är kopierad

EU:s kontor i Kiev blockeras av ett 50-tal "atletiska män", rapporterar Interfax.

Enligt anställda vid kontoret har de blockerande med sig ukrainska flaggor och delar ut flygblad på engelska med krav på att EU slutar utöva påtryckningar mot  Ukraina .

Uppgifterna har dock fått ukrainska utrikesdepartementet att be polisen att se till att blockaden omedelbart avbryts.

Protester fortsätter, presidenter möts

Ett par tusen presidentkritiska demonstranter finns fortfarande kvar i centrala Kiev, i nyfallen snö och minusgrader.

– Vi är för EU-avtalet eftersom vi hoppades att det skulle tvinga våra myndigheter att bli civiliserade. Vårt mål är att bli av med de sovjetlika myndigheterna, säger demonstranten Ilja Sjutov till Reuters.

Under dagen väntas president Viktor Janukovytj möta sin tre företrädare — Leonid Kravtjuk (president 1991—94), Leonid Kutjma (1994—2005) och Viktor Jusjtjenko (2005—10) — för överläggningar om krisen.

Ryssland: In i gay-kulturen

Aleksej Pusjkov, ordförande i den ryska dumans utrikesutskott, varnar i dag för att ett eventuellt associationsavtal mellan EU och  Ukraina  kommer att göra  Ukraina  "ensidigt beroende" av EU och leda till att EU-rådgivare placeras ut "i varje viktigt departement i Ukraina ".

– Naturligtvis betyder det här en utökning av den så kallade gay-kulturen, som nu har blivit EU:s officiella politik, säger Pusjkov i samband med att en resolution om händelserna i  Ukraina diskuteras i det ryska parlamentet.

Pusjkov varnar samtidigt  Ukraina  för att exempelvis visumfritt resande till EU inte ingår i avtalet.

– All den här politiken bygger på myter och lögner. Målet är att separera  Ukraina  från Ryssland. Det är deras huvudmål.

Enligt Pusjkov, som representerar maktpartiet Enade Ryssland, är det i Rysslands nationella intresse att " Ukraina  kvarstår så nära oss som möjligt", rapporterar Interfax.

USA-oro över utvecklingen

USA:s vice utrikesminister Joe Biden uttryckte på måndagen djup oro över utvecklingen i Ukraina där stämningen blir allt mer spänd och den politiska krisen eskalerar.

Biden har uppmanat president Viktor Janukovitj att omedelbart dämpa den uppkomna situationen och inleda en dialog med oppositionsledarna, uppger Vita huset i ett uttalande.

Bidens uppmaning kom efter att ukrainska säkerhetsstyrkor satts in för att mota bort demonstranter från regeringskvarteren i Kiev.

Ashton till Ukraina

EU:s utrikeschef Catherine Ashton flyger i dag till Ukraina i ett försök att få slut på det politiska dödläget.

– De senaste händelserna riskerar att på allvar spåra ur processen," varnade hon och uppmanade de ukrainska myndigheterna att visa återhållsamhet och avstå från användning av ytterligare våld och i stället ge utrymme för en förhandlingslösning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro