ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Protester mot nytt friande av vit polis i USA

TT · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014
Lincolnbron i New York spärrad av demonstranterna i natt.

Lincolnbron i New York spärrad av demonstranterna i natt. Foto: Reuters/Carlo Allegri


klar

Artikellänk är kopierad

Demonstranter intog gatorna i New York i protest mot att en åtalsjury friat en vit polis, efter att denne tagit stryptag på en svart man som dog. Samtidigt har USA:s justitieminister lovat en granskning av fallet.

Hundratals protesterande samlades vid Times Square i hjärtat av New York sedan juryn beslutat att inte åtala polismannen.

– Ingen rättvisa, ingen fred, löd slagorden — ett eko från demonstrationerna mot att en annan åtalsjury nyligen beslutade att inte åtala en vit polis som sköt ihjäl den svarte tonåringen Michael Brown i Ferguson, Missouri.

Fallet i New York gäller en polis som tog stryptag på 43-årige Eric Garner på Staten Island i somras. Garner, som var misstänkt för att olagligt ha sålt cigaretter, fälldes till marken och dog på platsen.

Under tiden som polisen höll strypgreppet så ska Garner ha flämtat upprepade gånger: "Jag kan inte andas, jag kan inte andas".

En rättsläkare slog fast att strypgreppet tillsammans med trycket mot hans bröst låg bakom Garners död. Men hans dåliga hälsa kan också ha bidragit.

USA:s avgående justitieminister Eric Holders löfte om en federal granskning av Garners död verkade inte lugna demonstranterna vid Times Sqare. De höll upp plakat med budskap som "Svartas liv spelar roll" och "Respektera människors liv". Flera personer greps när demonstrationståget var nära Rockefeller Center.

Inne i stora hallen på Grand Central Station hölls en annan protest där omkring 50 demonstranter låg ner på golvet och spelade döda. Även på Staten Island förekom protester, liksom i huvudstaden Washington .

USA:s president Barack Obama säger att juryns beslut "talar till oron hos alltför många minoritetsgrupper att polismyndigheter inte arbetar med dem och hanterar detta på ett rättvist sätt".

Obama beslutade tidigare i veckan tillsätta en specialgrupp med uppgift att undersökta hur förhållandet mellan polis och minoritetsgrupper kan bli bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro