ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Protesterna i Hongkong – så började det

Anton Gustafsson · 15 Aug 2019
Uppdaterad 1 Okt 2019

Våldsamheterna i Hongkong har pågått i över två månader. Foto: TT


Allt började med handgemäng i parlamentet – sedan ockuperade demonstranterna flygplatsen samtidigt som Kina skickade militära fordon till gränsen. Metro reder ut hur den våldsamma konflikten i Hongkong trappades upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Kaos utbryter efter en diskussion om den kontroversiella lagen i Hongkongs parlament.Foto: Kin Cheung
LÄS MER
Lågkonjunktur väntar runt hörnet – kan Sverige klara av en inbromsad tillväxt?

11 maj: Slagsmål i parlamentet

Flera ledamöter i Hongkongs parlament skadades när ett vilt slagsmål bröt ut under en diskussion om ett lagförslag. Det kontroversiella lagförslaget handlar om att göra det lättare att utlämna brottsmisstänkta personer till Kina. Det blir snart uppenbart att lagförslaget kommer få större konsekvenser än några blåslagna politiker.

Protesterna började fredligt och lugnt, men urartade under kvällen och natten. Foto: Kin Cheung

9 juni: Protesterna börjar

Protesterna mot lagförslaget är till en början fredliga, trots att det var omkring en miljon människor som intog Hongkongs gator. Men när kvällen övergår till natt startar våldsamheterna. När demonstrationens tillstånd går ut vid midnatt plockar poliserna fram sina batonger och försöker skingra folkmassan, varpå demonstranterna svarar med att kasta flaskor mot polisen.

Dagen efter protesterna går Hongkongs ledare Carrie Lam ut och säger att lagen kommer att röstas igenom, trots de kraftiga demonstrationerna.

LÄS MER
USA och Ryssland bryter kärnvapenavtal – så kan världen påverkas
Protesterna och sammandrabbningarna blir mer och mer omfattande. Foto: Kin Cheung

12 juni: Våldsamheterna eskalerar

Carrie Lams uttalande efter demonstrationerna den 9 juni lugnade knappast ner situationen. Demonstranterna försöker ta sig till parlamentsbyggnaden och spärrar av vägarna vilket utlöser kaos. Polisen börjar då skjuta tårgas och använda vattenkanoner och pepparsprej på demonstranterna.

15 juni: Lam ger med sig

Efter flera dagars våldsamma protester skjuts lagförslaget upp på obestämd tid. Men det är för lite och för sent – skadan är redan skedd och protesterna fortsätter med avgångskrav mot Carrie Lam.

21 juni: Polisens högkvarter belägras

Återigen eskalerar en fredlig demonstration. Tusentals demonstranter med masker belägrar polishuset, kräver Carrie Lams avgång och att gripna demonstranter ska friges. Polisen hävdar att belägringen hindrar deras arbete och att man inte kan åka ut på vissa larm.

1 juli: Parlamentet stormas

10 000 demonstranter i gula hjälmar omringar parlamentet. Ett hundratal lyckas ta sig in i det lagstiftande rådets kammare där man vandaliserar genom att slå sönder inredningen och spreja budskapet "anti-utlämningsavtal" på väggarna. 53 personer skadas och polisen fördömer våldsamheterna.

LÄS MER
Demonstranter stormar parlamentet – därför fortsätter miljontals protestera i Hongkong
Hongkongs ledare Carrie Lam säger att lagförslaget inte kommer gå igenom i hopp om att lugna ner situationen, det hjälper inte. Foto: Stephen Boitano

9 juli: "Lagförslaget är dött"

Carrie Lam kallar planerna på att genomföra lagförslaget för ett fullständigt misslyckande och uppger att regeringen inte kommer försöka driva igenom det igen, men proteströrelsen avvisar Lams uttalande. De protester som inledningsvis handlade om lagförslaget har nu växt till något större. Rörelsen kräver nu Carrie Lams avgång och demokratiska reformer, de nöjer sig inte med Lams ord och lovar nya samlingar och protester.

14 juli: Våldsamheterna når en ny nivå

Demonstranterna tar över en gata i Sha Tin genom att blockera den så att polisen inte kan ta sig in i området. När polisen till slut lyckas forcera barrikaden flyr demonstranterna in i en shoppinggalleria. Polisen försöker få demonstranterna att lämna en shoppinggallerian, men då utbryter tumult. Demonstranterna attackerar polisen och det hela slutade med att 40 personer grips och 30 skadas.

En symbol för protesterna är paraplyer, demonstranterna använder sig av dem för att skydda sig från tårgas och pepparsprej. Foto: Kin Cheung

17 juli: Demonstrationerna får stort folkligt stöd

Den första månaden av protesterna var det uteslutande unga personer som syntes ute på gatorna. Men den 17 juli gick tusentals medelålders och äldre personer ut på gatorna iförda vita toppar och svarta byxor för att visa stöd till Hongkongs yngre befolkning.

24 juli: Kina ryter ifrån

Peking har, efter över en månads protester, tröttnat. Nu meddelar man att Kina är redo att gå in med militär i Hongkong om det inte lugnar ner sig.

LÄS MER
Trumps nya strafftullar mot Kina: ”Han förstår inte hur världsekonomin fungerar”

26 juli: Protesterna riktas mot flygplatsen

För första gången använder demonstranterna flygplatsen som protestplats när hundratals demonstranter protesterar mot polisens övervåld genom att sätta sig ner inne på flygplatsen i elva timmar. Protesten attackeras av motdemonstranter men situationen lugnar snabbt ner sig igen. Samtidigt förbjuder polisen de planerade demonstrationerna i stadsdelen Yuen Long. Förbudet följs inte och våldsamheter utbryter där polisen bland annat använder gummikulor och tårgas mot demonstranterna.

29 juli: Kina skyller på "väst"

Under en märklig och ytterst sällsynt presskonferens uttrycker den kinesiska regeringen sitt fulla stöd till Hongkongs polis, trots att de fått mycket kritik för att ha använt övervåld mot demonstranterna. Presskonferensen fortsätter med att den utsände från Hong Kong and Macao Affairs Office säger att oansvariga länder och politiker i väst har gjort "oansvariga anmärkningar" och att det skapar "problem för Kinas utveckling".

Amerikanska och brittiska flaggor har vid flera tillfällen synts bland demonstranterna. Det här har spätt på teorierna från kinesiskt håll att protesterna är finansierade av västländer.Foto: Kin Cheung

30 juli: Demonstranterna ger sig på morgontrafiken

Nästa steg i protesterna mot styret i Hongkong är att stoppa morgonpendlingen. Hundratals personer stoppar flera delar av kollektivtrafiken i Hongkong och skapar kaos i trafiken.

– Det är inte vår avsikt att störa folk, men vi måste få myndigheterna att förstå varför vi protesterar. Vi kommer att fortsätta med det här så länge det behövs, säger en maskerad kvinna som deltar i protesterna.

1 augusti: Militären varnar demonstranterna

Den kinesiska militären släpper en tre minuter lång video där de visar sin förmåga att hantera upplopp. Klippet sprids på sociala medier och ses som ett sätt att varna demonstranterna. En av de militära ledarna sade tidigare samma dag att protesterna är ”ett allvarligt hot mot liv och säkerhet”.

2 augusti: Fler sluter upp i protesterna

Till en början var det bara de unga, sedan följde stödde Hongkongs äldre befolkning demonstrationerna. Nästa grupp i samhället att stödja protesterna är de statligt anställda. Tusentals maskerade statsanställda personer visar sitt stöd till demonstranterna på gatorna trots att Hongkongs ledning kräver att de skulle vara fortsatt politiskt obundna.

LÄS MER
Sveriges ställningstagande mot Kina – HD vägrar lämna ut efterlyst partimedlem

4 augusti: Inget slut i sikte

Efter två månader med våldsamma demonstrationer och protester där polisen beskylls för övervåld visar Kina återigen sitt missnöje. I ett pressmeddelande skriver regimen: ”Centralregeringen kommer inte att sitta passiv och låta situationen fortsätta” och att demonstrationerna ”i själva verket har fallit ner i den kriminella avgrunden”. Men den ledarlösa proteströrelsen struntar i varningen och bara dagar efter pressmeddelandet går de ut på gatorna igen, där de möts av gummikulor och tårgas.

Polisens metoder har hela tiden fått stöd från Kinas ledning. Foto: Kin Cheung

5 augusti: Generalstrejk

Regimkritikerna utlyser storstrejk i Hongkong och stora delar av flyg- och lokaltrafiken ligger nere. Upp emot en halv miljon människor deltar i strejken och bland dessa finns många statliga tjänstemän och personer inom näringslivet. Många företag stödjer inte strejken officiellt men uppmanar ändå sina anställda att delta.

6 augusti: Nytt starkt uttalande från Kina

Efter generalstrejk och protester för den nionde veckan i följd kommer ett nytt skarpt uttalande från Kinas ledning. ”De som leker med elden kommer att förintas av den”, säger en representant från den kinesiska regimen på en pressträff.

Samma dag slås det ett nytt rekord i antal gripna när 148 personer tas av polisen efter en demonstration. Bland de gripna finns både män och kvinnor i åldrarna 13-64 enligt polisen.

7 augusti: Tyst stödmarsch

Ett nytt bevis på det breda stödet är när hundratals svartklädda jurister ger sig ut på en tyst marsch på Hongkongs gator för att stödja protesterna.

Hundratals jurister gav sig ut på gatorna för att visa sitt stöd till protesterna. Foto: Kin Cheung

9 augusti: USA ger uttalar sig om konflikten

USA:s utrikesdepartement kallar Kina för en ”skurkaktig regim” efter att personliga uppgifter om en amerikansk diplomat i Hongkong släppts i en regimvänlig tidning. Kina svarar med att diplomaten är en ”självständighetsaktivist” och att Washington omedelbart ska bryta med de anti-kinesiska styrkor som ”skapar problem i Hongkong”. Kinas ledning hävdar även att protesterna är finansierade av USA och västvärlden.

12 augusti: ”Demonstranterna är terrorister”

Över 5000 demonstranter ockuperar flygplatsen i Hongkong och samtliga flyg till och från flygplatsen ställs in. Demonstranterna kräver demokratiska reformer, Kinesiska ledningen svarar med att kalla ockupanterna för terrorister. Bland annat misshandlas en person svårt då demonstranterna tror att han är en kinesisk agent, det visar sig senare att mannen var en journalist från Kina. Flera som deltar i demonstrationerna ber senare om ursäkt för händelsen.

En demonstrant ber de strandade resenärerna om ursäkt för problemen de skapar.Foto: Kin Cheung

14 augusti: Kinesisk militär i rörelse

Efter två dagar av kaos, slagsmål, pepparsprej och batonger på Hongkongs flygplats kan flygtrafiken återupptas och de tusentals som suttit fast i Hongkong kan börja resa. Samtidigt twittrar Donald Trump att kinesisk militär är på väg mot gränsen till Hongkong, presidenten uppmanade till lugn på båda sidor. Senare under dagen publiceras det satellitbilder på runt 500 kinesiska militärfordon som står uppställda på en idrottsarena i staden Shenzhen, i närheten av gränsen mellan Kina och Hongkong.

Vissa menar att den militära närvaron i närheten av gränsen är ett hot mot demonstranterna medan kinesiska regimen menar att det är en del av en militärövning som har varit inplanerad långt i förväg.

LÄS MER
Sköt sin syster: Här är de viktigaste nyheterna från skjutningarna i USA
Efter att satellitbilderna från Shenzhen publicerades kom det allt fler bilder på de militärfordon som är stationerade nära gränsen till Hongkong. Foto: STR

15 augusti: ”Personal meeting?”

Efter att ha sett bilderna på hundratals militärfordon i närheten av gränsen mellan Kina och Hongkong vill president Donald Trump ha en fredlig lösning. Natten till torsdagen twittrar han: ”Jag känner Kinas ledare president Xi mycket väl. Han är en stor ledare som är respekterad av sitt folk. Jag har noll tvivel att om president Xi vill lösa Hongkongproblemet på ett snabbt och humant sätt, så kan han göra det. Personligt möte?”

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro