ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Proteststorm mot nya regler för sjukskrivna

Tomas Lundin · 14 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Proteststormen mot de nya hårda reglerna för sjukskrivning har nu uppnått orkanstyrka.En rapport från den nya myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen som presenterades på onsdagen visade att de nya reglerna förkortat sjukskrivningarna med sammanlagt 0,35 procent. Det motsvarar att varje sjukskriven varit tre timmar mer på jobbet.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson gläds över beskedet, men enligt kritikerna är det en seger som krävt människooffer och inte något att fira."Bra tänkt. Men hittills är det alltså ingen succé. Snarare fiasko", skriver Aftonbladets Lena Mellin.Sveriges Televisions Uppdrag Granskning ägnades på onsdagen åt fallet Mari-Louise, den 61-åriga kvinnan som tog sitt liv efter att ha tvingats jobba trots svåra psykiska och fysiska åkommor. Hon hade varit sjukskriven från jobbet på ett filmarkiv och hennes läkare hade föreslagit förtidspension, men enligt de nya reglerna var hon arbetsför och förlorade sin sjukpenning.

Reglerna har nu seglat upp som en av huvudfrågorna inför valet. Cristina Husmark-Pehrsson försvarar dem, men verkar inte ha svenskarna med sig. I en färsk ranking över de mest populära ministrarna hamnade hon sist.

–  Tar man på sig ett uppdrag som minister får man också vara beredd på att ta kritik — i synnerhet om man börjar presentera nya reformer inom trygghetssystemen, sade Cristina Husmark-Pehrsson i en intervju med TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro