ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prov: Arafat förgiftades till döds

TT · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013
Prov: Arafat förgiftades till döds

Prov: Arafat förgiftades till döds Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den palestinske ledaren Yasser Arafat förgiftades troligtvis med radioaktivt polonium — vilket också kan ha orsakat hans död. Den slutsatsen drar forskare som analyserat hans kvarlevor, men frågan om hur det gått till är ännu obesvarad.

Minst 18 gånger de normala nivåerna av det radioaktiva ämnet polonium — det är vad analysen av den tidigare palestinske ledaren Yasser Arafats kvarlevor visar. I rapporten, som tv-nätverket al-Jazira på onsdagen publicerade, säger sig de schweiziska forskarna vara till 83 procent säkra på att Arafat förgiftats med polonium, vilket ger "visst stöd" till att ämnet också orsakat hans död.

David Barclay, brittisk kriminalteknisk forskare och pensionerad detektiv, säger till al-Jazira att han är övertygad om att Arafat mördats, även om han inte pekar ut någon skyldig.

– Nivåerna av polonium i Yasser Arafats revben är cirka 900 millibecquerel, säger Barclay.

– Det är antingen 18 eller 36 gånger genomsnittet, beroende på referenslitteratur.

Suha Arafat , den palestinske ledarens änka, tog emot en kopia av rapporten i Paris. Hon säger att hon på nytt sörjer sin döde make sedan hon tagit del av resultaten.

– Det är som om du just berättat för mig att han dött.

Rapporten berör inte frågan om hur Arafat kan ha förgiftats, eller av vem.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro