ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pröva Europas huvudstad i vår

Johan Öberg · 25 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vad är en helg i Bryssel utan öl och choklad? Futtig! Utbudet är gigantiskt. Våga smaka nya sorter. Upprustade 50-talsmolekylen Atomium är högblank kitsch. Fin utsikt väntar den som vågar sig upp. 

Vad är en helg i Bryssel utan öl och choklad? Futtig! Utbudet är gigantiskt. Våga smaka nya sorter. Upprustade 50-talsmolekylen Atomium är högblank kitsch. Fin utsikt väntar den som vågar sig upp. 


klar

Artikellänk är kopierad

Mild vinter får oss att hoppas på tidig vår. Fastän vi egentligen vet att vintern kan ta över när som helst fram till maj.

Men på kontinenten började våren så smått redan i januari, och nu blommar rabatterna, fåglarna sjunger och vårkänslorna spritter.

De flesta väljer London, Paris eller Barcelona. Men varför inte testa något nytt. Utbudet av weekendresmål har aldrig varit större.

En Metrofavorit – som många tycks tro bara är för EU-byråkrater – är Bryssel.Det här får du inte missa under en vårweekend i Belgiens och hela Europas huvudstad.

Grand Place: Ett absolut måste mitt i stan, helst tillsammans med en guide som kan förklara lite om de rikt utsmyckade gilleshusen som omger torget.

Belga Queen: Läckert designad restaurang med mo­dernt fransk-belgiskt kök. Missa inte toaletterna. www.belgaqueen.be

Manneken-Pis: Den kissande lille pojken är inte speciellt sevärd, men det är kul att se på alla turister som trängs här för ett foto.

Atomium: Denna metallglänsande, 100 meter höga modell av en molekyl anlades till världsutställningen 1958 och fick sedan förfalla men har nu rustats upp till äkta 50-talskitsch. Fotogeniskt och med fin utsikt. www.atomium.be

Pierre Marcolini: Bryssel har extremt många chokladbutiker, men den här är läckrast. Snygga lokaler och än mer extrema chokladkreationer. Inte billigt, men sååå gott. En perfekt present! www.marcolini.be

Cirio: Brasserier och barer med anor finns det gott om. Alla har en skön välkomnande stämning.

En fa­vo­rit mitt i stan är Cirio på Rue de la Bourse 18–20, inrymd i en före detta speceriaffär. Smutta på udda öl eller en ”half en half”.

Musslor: Moules frites är en belgisk favorit – du får en jättekastrull nykokta musslor med utsökt pommes frites till på hundratals ställen, även i gatustånd.

René Magritte: Surrealisten Magrittes hus i förorten Jette är numera museum – inklusive plommonstop. www.magrittemuseum.be

Mont Des Arts: Här, strax in­till kungliga slottet, trängs många av Bryssels konstmuseer.

Renare luft för några tior

RENAT. Utbudet av weekendresmål i Europa har aldrig varit större, främst tack vare lågprisflyget, där Ryanair, Norwegian, Wizz Air, Air Berlin, German Wings, Sterling, Fly Nordic med flera startat massor av direktlinjer till orter som aldrig tidigare haft bra flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Det är skoj att kunna åka till Istanbul, Bratislava och Stavanger. Men nu när flygresan bara ut?gör en bråkdel av kostnaden för en långweek?end – en hotellnatt går ofta på lika mycket – är det dags att alla tar sitt ansvar och klimatkompenserar.

Även den kostnaden är försumbar jämte middagar, hotell, flyg, taxi, souvenirer och shopping.

Två exempel: Att kompensera för en resa Stockholm–Frankfurt tur och retur går på 26 kronor på www.climatecare.org och Göteborg–Rom kostar 36. Det har du råd med!

Tre helgstäder att längta till

Alghero, ItalienTill Sardinien kommer våren tidigt, och med den blomsterprakten. Mys i gamla stan, ta en båt till Capo Caccia-klippan och Grotta di Nettuno, doppa tårna i det blå Medelhavet och hyr bil och åk till den underbara La Pelosa-stranden eller längs den dramatiska västkusten.

Resa hit: Ryanair flyger till Alghero från Skavsta.

Dubrovnik, KroatienI Dubrovniks gamla stad känns verkligen historiens vingslag, både från långt tillbaka och nära i tiden. Solbada på den talldoftande ön Lokrum, ett par minuter bort med båt, vandra längs den mäktiga stadsmuren och ät gott i gränderna, där fisk-restaurangerna ligger tätt.

Resa hit: Fly Nordic flyger till Dubrovnik från Arlanda.

Mer Centraleuropa än tidigare öststat. Centrum präglas av unika barockhus, den bohemiska ”fria republiken” Uzupio är skoj och över­allt sticker borgar och kyrktorn upp. Köp linnekläder och prova gott öl med rökta grisöron till.

Resa hit: Air Baltic fly­ger från Arlanda och Kastrup, Flysmaland från Växjö. Daglig Tallink­färja Stockholm–Riga.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro