ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Provocerande enkelt och mycket gott

Jonas Cramby · 27 Feb 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Provocerande enkelt och mycket gott Chez Betty serverar enkel och rustik mat men gör det med finess.

Provocerande enkelt och mycket gott Chez Betty serverar enkel och rustik mat men gör det med finess. Foto: Gustav Hugosson


Enkelt och rustikt vill stockholmarna att det ska vara på krogen nu. Ett ställe som är just så är Chez Betty, med finess nog att blåsa skallen av dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Chez Betty serverar vackert.
Chez Betty serverar vackert.Foto: Gustav Hugosson
Menyn är rejäl och mättande.
Menyn är rejäl och mättande.Foto: Gustav Hugosson
Ett urval av krogens spritdrycker.
Ett urval av krogens spritdrycker.Foto: Gustav Hugosson
Chez Betty – den sorts franska krog du letar efter, men aldrig hittar, i Frankrike.
Chez Betty – den sorts franska krog du letar efter, men aldrig hittar, i Frankrike.Foto: Gustav Hugosson

RECENSION:Chez Betty – 4 glober. Ett lite underligt Stockholmsbeteende är ju att vi alla ibland har en tendens till att vilja gå på samma krog, samtidigt. Just nu är det antagligen Lilla Egos internetbokning som är den hårdast arbetande i krogbusinessen. Men medan vi sitter och bläddrar och bläddrar för att hitta en ledig middagstid får vi inte glömma stället som var i samma situation bara för ett par år sedan: Chez Betty.

Chez Betty ligger bara ett par konfiterade anklårskast från Lilla Ego, och även om inriktningen skiljer sig så känns det som om de båda krogarna delar filosofi. Båda serverar enkel, rustik mat som ändå har finess nog att blåsa skallen av en och har en sådan avslappnad stämning att även den värsta finkrogsfobiker kan trivas.

Ja, på Chez Betty dricker man ju till och med bordsvattnet ur Tintin-glas för sjutton. Samtidigt som det finns något provencalskt bohemiskt, ja nästan romantiskt, över inredningen så är menyn rejäl och mättande. Det är helt enkelt den sorts franska krog man alltid letar efter, men aldrig hittar, när man är i Frankrike.Och det bästa av allt: nu behöver man inte längre ta eftermiddagen ledigt för att ens komma fram i telefonbokningen. När vi beställer bord får vi svar direkt och de har en ledig tid redan dagen efter. Yes!

Vi inleder med lite förrätter. Jag stoppar i mig en brandade, vilket är torkad torsk som blötts upp, mosats med potatis och toppats med lite riven tryffel. Mysigt. Mitt sällskap väljer en chevre chaud som inte har mycket gemensamt med den mikrovärmda variant man får på stadens fik, bara lent, krämigt, drömskt. Till detta dricks på franskt vis ett enklare bordsvin som hämtas ur en av de lådor som står staplade utanför toaletten.

En av Chez Bettys stammisfavoriter är råbiffen som serveras nästan provocerande enkelt: bara ett tråg nymalt nötkött och en skål med alla de vanliga tillbehören ihoprörda. Men gott är det, särskilt tillsammans med lite frasig pommes.Vår andra huvudrätt består av vedugnsbakad fläsksida med kikärter. Fläsk och bönor. Mat att bli glad av.

Det som verkligen blåser skallen av mig är dock desserten. En skiva pain d’epice med lavendelglass och sauternesmarmelad. Fantastiskt, egentligen, att lite socker, grädde och mjöl kan vara så här gott. Som en trygg hand på axeln. Som kärlek på ett fat.Måste nog boka ett nytt besök snart.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro