ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prutläge i julhandeln

metro · 15 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Linnea S Arbab


klar

Artikellänk är kopierad

Fulla lager hos handlarna och sparsamma konsumenter. Läge att pruta på julklapparna. Ju närmare jul desto lättare.

Efter ett år i krisens tecken uppger svenskarna att de i år tänker lägga mindre pengar på julhandeln än förra året. Samtidigt väntar sig butikerna att kunderna ska strömma till och köpa för mer än tidigare. Ett klockrent recept för att pruta hem julklapparna.– Det är absolut läge att pruta nu, eftersom handlarna har fulla lager och inte vill ha kvar varorna nästa år. Inom elektronikbranschen till exempel kommer det ju nya produkter hela tiden, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.Enligt henne blir det lättare att pruta ju närmare jul vi kommer. Det bästa sättet att få ner priset är att be om rabatt eller fråga om det går att få med något på köpet.– Jag brukar fråga ”kan du göra något på priset”. Och häromdagen fick jag 25 procent rabatt när jag handlade för ett par hundralappar, säger Kerstin Riese på Konkurrensverket som tagit fram en prutskola.

Daniel Boman

Tillägg Så prutar du

Varor som lämpar sig för att pruta på är till exempel elektronikprodukter, möbler och kläder. Något svårare, men inte omöjligt, är det att pruta på livsmedel och hushållsprodukter.

Ta reda på vad konkurrenterna tar för samma vara och be om ett lägre pris.

Be om ett tillbehör eftersom du köper en så pass dyr produkt.

Bli vän med handlaren. Det är lättare att ge rabatt till någon som återkommer till butiken.

Be om mängdrabatt. Gå ihop ett gäng och köp flera tv-apparater tillsammans.

Källa: Ung konsument, Konkurrensverket

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro