ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Prylfest i Las Vegas

Jonas Ryberg · 9 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Med sin nya telefon Palm Pre vill handdatorpionjären ta upp kampen med Apple, Microsoft och Nokia. Här visas den upp på CES av gränssnittschef Matias Duarte.

Med sin nya telefon Palm Pre vill handdatorpionjären ta upp kampen med Apple, Microsoft och Nokia. Här visas den upp på CES av gränssnittschef Matias Duarte. Foto: Scanpix / Ronda Churchill


klar

Artikellänk är kopierad

Sony visade upp minidatorn Vaio P med 8-tums skärm med upplösningen 1600 x 768 pixlar.
Sony visade upp minidatorn Vaio P med 8-tums skärm med upplösningen 1600 x 768 pixlar.Foto: Scanpix
Från LG kommer en klockmobil med 3G.
Från LG kommer en klockmobil med 3G.Foto: Scanpix
Microsofts vd Steve Ballmer gjorde ingen besviken med sitt framträdande men visade inga stora nyheter.
Microsofts vd Steve Ballmer gjorde ingen besviken med sitt framträdande men visade inga stora nyheter.Foto: Scanpix

Årets upplaga av Consumer Electronics Show, CES, är i full gång.  Dålig ekonomi och krisande teknikjättar lägger sordin på prylfesten. Men det finns såklart godbitar. Flest glada tweet hittills verkar handdatorpionjären Palms försök till come back fått. 

Intel, Lenovo och Sony är tre jättar som drabbats hårt av de sämre tiderna. Och flera utställare sägs ha satsat mindre på årets show än tidigare. Men precis som vanligt är världens hemelektroniktillverkare på plats i Las Vegas för att visa vad vi väntas köpa det kommande året. Mest spännande hittills är kanske handdatorpionjären Palms försök att återigen bli en spelare att räkna med i kampen om de smarta mobiltelefonerna. Med ett nytt operativsystem kallat Palm WebOS och en ny telefon kallad Palm Pre hoppas företaget ta upp kampen med Apple, Microsoft och Nokia om konsumenter som vill ha mer avancerade telefoner. Palm var länge starka på handdatormarknaden och försäljningen av smarta mobiler med sin Treo-serie. Men företaget har haft svårt att möta konkurrensen på senare år.Pre har precis som Iphone en tryckkänslig skärm. Men under den finns också ett utdragbart fysiskt tangentbord för den som vill skriva längre texter. Telefonen har inbyggd wifi, tre-tums skärm, kamera som klara att ta bilder med tre megapixels upplösning och åtta gigabyte inbyggt minne. Det nya operativsystemet är enligt Palm byggt på Linux och ska vara extremt lätt att utveckla för med vanliga webbtekniker som HTML, CSS och Javaskript. Tanken är att alla tjänster som e-post, Facebook och chatt ska kunna samlas på ett ställe. Det verkar dock inte som om den kommer att dyka upp i Europa inom någon snar framtid. Palm Pre kommer till en början bara att säljas av operatören Sprint i USA och fungera i deras 3G-variant Ev DO.Sonys huvudnummer på CES är minidatorn Vaio P. Med sina 638 gram är den mindre än de flesta så kallade netbook men trots det har den inbyggt 3G-modem och en 8-tums skärm med upplösningen 1600 x 768 pixlar. Det är högre än på många normalstora bärbara datorer och betyder till exempel att så gott som alla webbsidor ryms på bredden.För den som alltid velat bli Dick Tracy och hålla kontakt med omvärlden via klockan lanserar LG GD-910 som är en röststyrd 3G-mobil förklädd till klocka. Klockmobiler har det funnits ett tag. Men LGs lär vara den första med  3G från en större tillverkare. Som vanligt på CES stod Microsoft för ett av de mest uppmärksammade framträdandena. Men företagets vd Steve Ballmer hade inte så mycket nytt att visa. Mest spännande är att testversionen av deras kommande operativsystem Windows 7 från och med i dag kan laddas hem från företagets hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro