ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykiatriprofessor: "Hagamannen har bedömts orättvist"

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sten Levander, som också är överläkare vid rättspsykiatriska kliniken vid universitetssjukhuset Mas i Malmö, är mycket kritisk till måndagens rättspsykiatriska utlåtande - att den 33-årige Niklas Lindgren inte lider av en allvarlig psykisk störning: -Det är åt helvete! Han borde bedömts som psykiskt sjuk. Han har behandlats orättvist och kommer att släppas ut om sju år, säger Levander. "Olika rum" Utlåtandet innebär att Hagamannen kan dömas till fängelse i stället för vård om han fälls. Där slås fast att han inte visar några "tecken på djupare depressivitet, svår ångest, vanföreställningar eller hallucinationer". Fast det är inget som behöver betyda att han saknar en allvarlig psykisk störning, enligt Levander. -Psykiskt sjuka kan ha två olika rum i huvudet - varav det ena är hemligt som man inte vågar förmedla till någon annan. I det rummet finns fantasier om att våldta och ha total makt, enligt Levander.

Personer som begår den typ av brott som 33-åringen har åtalats för har av någon anledning fått ett tvångsmässigt sexualsadistiskt beteende, påpekar Levander. -Men eftersom han är en välanpassad människa drar han slutsatsen: Denna hemlighet måste jag behålla för mig själv. När den här typen av människor blir pressade ökar intensiteten i fantasierna. Och när de begått brotten upplever de ett paradoxalt lugn som de aldrig upplevt tidigare. Det blir en oerhört stark inlärningssituation som leder till nästa brott Svag alkoholkoppling Först senare - efter lugnet - kommer den oro och ångest Hagamannen enligt utlåtandet säger att han upplevt, argumenterar Levander.

Han går därmed emot den rättspsykiatriska utredningsenheten vid Norrlands universitetssjukhus eniga bedömning som betonar Hagamannens alkoholmissbruk som avgörande och inte ser någon tvångsmässighet eller några symptom på att jaget delas upp i olika personligheter. -Men kopplingen till alkohol håller inte - när hans hämningar släpper på grund av den är de inte normala, vilket tyder på att han är sjuk, säger Levander.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro