ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Psykisk sjukdom mest läst på 1177 Vårdguiden

Evelina Olsson · 24 Jun 2014
Uppdaterad 15 Mar 2017

Insektsbett, solsveda eller matförgiftning? Nej, under maj månad var frågan Vad innebär diagnosen borderline” den mest lästa på 1177 Vårdguidens anonyma frågetjänst.

klar

Artikellänk är kopierad

BILDTEXT: Statistik som Vårdguiden tagit fram på begäran av Metro visar frågan ”Vad innebär diagnosen borderline?” var den mest lästa på sajtens anonyma frågetjänst under maj månad. Foto: Friedrich Stark/All Over Press/Skärmdump
BILDTEXT: Statistik som Vårdguiden tagit fram på begäran av Metro visar frågan ”Vad innebär diagnosen borderline?” var den mest lästa på sajtens anonyma frågetjänst under maj månad. Foto: Friedrich Stark/All Over Press/Skärmdump

– Det finns en förväntning om att man alltid ska må bra, men så är inte livet konstruerat. Detta kan bidra till att man söker olika förklaringar till varför man inte är lycklig, säger läkaren Sven Bremberg.

Enligt Sven Bremberg, som forskar om folkhälsofrågor vid Karolinska institutet, kan intresset för psykiska problem och frågeställningar delvis bero på att vi blivit mycket friskare i andra avseenden.

– Samtidigt som hjärt- och kärlsjukdomar, som tidigare var vårt vanligaste folkhälsoproblem, gått tillbaka ser vi att psykiska diagnoser ökat, säger Sven Bremberg.

Hos kvinnor är psykiska diagnoser numera det största enskilda folkhälsoproblemet. Men ökningen syns även bland unga.

– Vi har sedan 90-talet sett en reell ökning av personer under 30 som mår allt sämre, min uppfattning är att detta hör samman med en allt osäkrare arbetsmarknad och unga som inte klarar av att möta kraven, säger Sven Bremberg.

Men också föreställningar om hur man själv och livet ska vara är en annan del av förklaringen bakom intresset för psykologiska frågor, menar Bremberg. Att just diagnosen borderline toppar listan kan bero på att sjukdomen de senaste åren fått ett stort utrymme i media.

– Psykiatriska diagnoser är inte helt fixerade och kan bli föremål för olika tolkningar. Det har pratats mycket om borderline vilket kan gjort att folk känt igen sig i vissa drag. De studier som gjorts på området visar dock att antalet personer med borderline inte har ökat, säger Sven Bremberg.

En annan fråga som hamnar högt bland de mest lästa rör den ovanliga inflammationssjukdomen Behcets sjukdom. Enligt professorn och läkaren Nils Lindefors handlar intresset för vissa sjukdomar snarare om nyfikenhet än hälsoångest.

Vi har inte fler hypokondriker idag än tidigare. När vi startade en liknande webbplats för 15 år sedan såg vi att många mindre kända sjukdomar och diagnoser väckte stort intresse, folk är nyfikna på sånt som är ovanligt och lite konstigt, säger han.

1177 Vårdguidens webbaserade frågetjänst tar emot cirka 10 000 frågor per år och på telefon får man drygt 6 miljoner samtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro