ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykolog: Ditt människovärde avgörs inte av om du tränar eller inte

metro · 22 Feb 2016
Uppdaterad 5 Mar 2016

Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Enligt studien World Values Survey identifierar sig svenskar mest av alla människor i världen med moderna värderingar: individualism, rationalism, sekularism. Individen står i centrum för dessa värderingar. Att förverkliga sig själv som individ och bli lycklig blir den yttersta uppgiften för många.

Som individer definierar vi oss ofta genom hur vi ser ut, vad vi presterar, vad vi äter, vilka bekanta vi har. Våra prylar, våra kläder och våra möbler blir våra signum.

LÄS MER
Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med

Enligt den så kallade sociometerteorin värderar vi människor oss själva olika högt beroende på graden av acceptans hos andra. Denna mekanism innebar ett överlevnadsvärde för människan som social varelse som levde i grupper där man var beroende av andras acceptans för sin egen överlevnad. Vi scannar oavbrutet vår omgivning för tecken på acceptans eller avvisande. Vi läser andras kroppspråk, hur mycket de tittar på oss, ifall de ler mot oss, visar förakt eller respekt. Vi blir stolta och glada när vi känner oss accepterade eller får beröm men skäms och blir ledsna när vi känner oss exkluderade eller får kritik.

Besatthet av nyttig mat och träning i den "hälsosamma" livsstilen kan ses som uttryck för individfixering. Det blir då hemskt viktigt ifall vi lyckas äta det som vi och andra anser vara nyttig mat, till exempel ”rätt” fett och ”rätt” kolhydrater. Att träna ”bra” och ”tillräckligt ofta” blir en måttstock för vårt värde i våra egna och andras ögon. Vår vikt och våra definierade muskler talar om för omvärlden att vi är "värdefulla”.

Dessa värderingar påverkar oss alla, men vissa är mer mottagliga för dem än andra. De som påverkas mest av rådande värderingar är de som är mest osäkra på sig själva, människor med sviktande självkänsla. När självkänslan är skör så svänger den plågsamt upp och ned beroende på andras acceptans och hur bra vi tycker att vi lyckas med saker och ting.

► LÄS MER: Expert: Så får du bättre självkänsla 

Personer med skör självkänsla blir besatta av nyttig mat och träning och faller lätt offer för sjukdomen ortorexi, vilket innebär en önskan att äta och träna rätt. Man vill göra detta av rädsla att göra fel i sina egna och andras ögon. Andra uttryck för samma rädsla är så kallad klinisk perfektionism, ätandesjukdomar, arbetsnarkomani, utseendefixering och dysmorfofobi. Alla dessa åkommor ökar i Sverige i dag.

Hur kan vi värja oss mot dessa problem? Vi kan som individer fundera kring våra värderingar, distansera oss från den individualistiska värderingstsunamin som skördar fler och fler offer. Vad är viktigt för mig? Vad vill jag? Finns det någon annan eller något annat än Jag som är viktigt för mig?

Vi kan också bryta mönstret genom att inte bedöma andra utifrån om de kan springa en mil under 40 minuter eller hur många situps de kan göra. Vi kan bara säga att det var mysigt att ses.Ditt människovärde avgörs inte av om du tränar eller ej.

Irena Makower

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro