ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykolog: Rätt att ta det lugnt ett tag

Metro-TT · 12 Sep 2012
Uppdaterad 12 Sep 2012
Första bilden på svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye efter benådningsbeskedet. Tagen inne i Kalityfängelset i Addis Abeba av Johan Persson  själv. 

Första bilden på svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye efter benådningsbeskedet. Tagen inne i Kalityfängelset i Addis Abeba av Johan Persson  själv.  Foto: Johan Persson/Scanpix


Trycket är hårt på Etiopiensvenskarna att berätta sin version om fängelsetiden. Innan de är redo ska de hämta andan några dagar på hemlig ort. Helt rätt tycker psykolog.

klar

Artikellänk är kopierad

Luis Ramos-Ruggiero är chef för Kris- och traumacentrum i Stockholm.
Luis Ramos-Ruggiero är chef för Kris- och traumacentrum i Stockholm.Foto: Scanpix

I samband med att de lämnade Etiopien hann Martin Schibbye prata med TT.

– Hej, det är Martin. Vi mår jättebra, hördes en glad och lättad röst säga i andra ändan.

Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander hade då överraskande lämnat över sin mobil till Martin Schibbye – som några timmar tidigare tillsammans med sin journalistkollega Johan Persson frigetts från Kalityfängelset i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba.

Nu befann sig alla tre ombord på det flygplan som en timme in i det etiopiska nyåret skulle föra de svenska journalisterna till friheten. Benådningen hade verkställts, ett drygt år i fängelse dömda för terrorbrott var över.

– Ja, vi är i luften nu, vilken sekund som helst, det kan du skriva, fortsatte Schibbye snabbt medan kabinpersonalen uppmanade honom att stänga av mobilen. Han hann i alla fall framföra sitt och Johan Perssons tack till alla som stött dem under den svåra fängelsetiden. Samt beskriva frihetskänslan som ”nästan en större chock än att fängslas”.

Men det dröjer en tid innan de båda är redo för fler frågor från pressen.

Just nu är det bara glädje, men om en tid kan Johan Persson och Martin Schibbye komma att drabbas av både sömn- och koncentrationssvårigheter. Det säger psykologen Luis Ramos-Ruggiero, chef för Kris- och traumacentrum i Stockholm.

– De gör helt rätt i att ta några dagar i lugn och ro innan de träffar pressen.

Varför då?

– Att plötsligt bli frisläppt som de blev efter att ha suttit över ett år i ett etiopiskt fängelse kan leda till en mycket stark overklighetskänsla. Man tror knappt att det är sant. De befinner sig nog i ett slags chocktillstånd. Den känslan är antagligen mycket starkare nu än när de greps, för då var de ändå lite på alerten och förberedda på att det kunde hända.

SVT: Filmen från gripandet är fejkad

Redan när Johan Persson och Martin Schibbye greps i juli 2011 framstod den film, som sades visa händelsen, som fejkad. 

Filmen användes i rättegången som bevis.

Nu visar råfilm från inspelningen, som Sveriges Television kommit över, hur påstådda ONLF-soldater låtsas bli jagade, flinar och hoppar när de ”grips” av armén.

– De var bara skådespelare och hade aldrig ens träffat Martin Schibbye och Johan Persson, säger Abdulahi Hussein, som lämnat materialet till SVT.

Han var förut offentliganställd i Ogaden. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro