ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologen: Så blir du av med dina tvångstankar

Joel Linde · 27 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
Psykologen Erik Andersson behandlar ofta personer som lider av tvångstankar.

Psykologen Erik Andersson behandlar ofta personer som lider av tvångstankar. Foto: Rucklab.com, Hasse Holmberg / TT, Alamy


Var tredje svensk anser sig ha haft tvångstankar, och 10 procent har sökt hjälp för det. Här ger psykologen Erik Andersson sina råd för hur du ska hantera allt från överdriven handtvätt till allvarliga tvångssyndrom.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Andersson är legitimerad psykolog på We mind psykiatri, och medicine doktor på Karolinska institutet, och han behandlar ofta patienter med tvångstankar. Enligt honom är det stor skillnad på tvångstankar och vad han kallar för ”skrockfulla småhyss”.

– Om det ska vara tvångstankar ska det vara påträngande tankar, bilder, impulser, som väcker väldigt mycket obehag och stor ångest. Och man gör betydande försök att tränga undan dem, men man lyckas inte, säger Erik Andersson.

– Jag har träffat många ”vanliga” människor som tror att de har tvång och att de är sjuka i huvudet bara för att de ha lite skrockfulla småhyss för sig, men så gör folk, det är inget konstigt. Det tycker jag att folk kan få hålla på med.

Ungefär två procent av befolkningen har vad som medicinskt klassas som tvångssyndrom. Och om man känner att man har ett beteende som inte går att kontrollera och som skapar obehag så kan det vara bra att söka hjälp.

– Om man får kognitiv beteendeterapi (KBT) så blir ungefär 50-70 procent hjälpta, men det finns också läkemedel, säger Erik Andersson.

►LÄS MER: Psykologen: Så vet du att du blir manipulerad

Jens led av tvångstankar: "Tog upp snus ur soporna"

Jens var över 50 år gammal när han förstod att han hade haft tvångstankar så länge han kunde minnas, och att de var massiva. "Det var snudd på att jag skulle bli inlagd och kraftigt medicinerad", säger Jens Eklund.

För några år sedan när Jens Eklund i Västerås läste tidningen såg han att Karolinska institutet sökte försökspersoner med OCD för en testbehandling. Jens kände inte till förkortningen och kollade upp vad det var för något. Obsessive-compulsive disorder, på svenska: tvångssyndrom, eller tvångstankar.

– När jag läste om det tänkte jag: ”Vad fan, det där har ju jag massor av.” Så jag ringde direkt, säger Jens Eklund.

Jens fick träffa psykologerna Erik Andersson och Christian Rück som snabbt kunde konstatera att han var en bra kandidat för deras behandlingstest.

– De sa att det bara sköljde en massa tvång över mig, att det var något slags världsrekord. De berättade hur det låg till med mina så kallade tvångstankar som jag inte ens hade tänkt på innan.

►LÄS MER: Mobilmissbruk borde inte vara socialt accepterat

Till exempel kontrollerade Jens alltid sina tavlor, att de hängde exakt rakt på väggarna. När han såg exempelvis reklamskyltar var han tvungen att räkna ut vilken bokstav som var precis i mitten av texten på skylten, och siffror och föremål skulle vara delbart med tre. Annars blev det problem.

Men det var aldrig någon som påtalade att hans beteende skulle vara negativt på något sätt.

– Folk kanske tyckte att det var ganska kul också, säger Jens.

–  Men jag pratade med en kompis efteråt, hon sa att om hon slängde snus i min papperskorg var jag tvungen att ta upp den och slänga i sopnedkastet. I min papperskorg fick bara ligga tomma tvålförpackningar.

►LÄS MER: Marcus, 26, fick panik utan Lypsyl – så blev han av med beroendet

Men när han antogs för behandlingsprogrammet insåg han snabbt hur han hade betett sig, men det var inte helt lätt att ställa om.

– Det var lite jobbigt. Det var ju ett sätt att hålla ångesten i schack, jag fick ju ångest när jag inte gjorde de här sakerna. Och helt plötsligt skulle jag skriva ned när jag tvättade händerna och så vidare. Men jag tog tjuren vid hornen och kapade alla tvång direkt.

Efter 12 veckors intensivbehandling hade Jens gått från att vara en av de mest tvångsstyrda människorna som läkarna hade träffat, till att helt ha släppt sina tvångstankar. Nu studerar han till sjuksköterska med inriktning mot psykologi.

– Jag får tid till så mycket annat nu. Det upptog i princip hela min vakna tid, men det finns mycket roligare saker att göra än att tvätta händerna hela tiden.

►LÄS MER: Var femte svensk struntar i att tvätta sina händer efter toalettbesöket

Jens Eklund led av kraftiga tvångstankar, men fick hjälp och blev av med dem helt och hållet.
Jens Eklund led av kraftiga tvångstankar, men fick hjälp och blev av med dem helt och hållet.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro