ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologen: Så kan du hantera ett cancerbesked

Aron Andersson · 27 Sep 2016
Uppdaterad 3 Okt 2016
Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef vid Centrum för cancerrehabilitering.

Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef vid Centrum för cancerrehabilitering. Foto: TT / Montage


Ibland kan ett cancerbesked komma som en chock, andra gånger kan det nästan vara en lättnad. Oavsett vilket är det svårt att veta hur du ska agera, både som närstående och drabbad. Metro har pratat med psykologen Maria Hellbom.

klar

Artikellänk är kopierad

– Alla reagerar olika på ett cancerbesked. Det är precis lika normalt att få en kraftig reaktion där du blir ångestfylld och är i behov av hjälp, som att knappt reagera alls, säger Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef vid Centrum för cancerrehabilitering som nyligen öppnat i Stockholm.

– Det är inte som i amerikanska filmer att du är helt frisk och plötsligt får ett besked om att du har tre månader kvar.

►LÄS MER: Jag hade fest för alla mina vänner – nu ska jag planera min begravning

Trots att olika personer reagerar på olika sätt, och trots att olika cancerbesked skiljer sig åt, så menar hon att det är bättre att prata om beskedet än att tiga ihjäl det. 

– Vi vill skydda barnen genom att inte berätta för dem, men det blir inte bra. Jag har varit med om fall där en mamma som drabbats inte berättade något för att barnet inte skulle få det jobbigt. Men då berättade en kompis i skolan att han hört från sin mamma att ”din mamma har cancer”. Jag brukar uppmuntra att prata öppet.

►LÄS MER: Mirsad, 62, sökte vård 21 gånger innan han fick cancerdiagnos

Samma sak gäller för vuxna. Det är också vanligt att beskedet skapar en stor ovisshet med många frågor som inte kan få något omedelbart svar. Då kan du lockas att leta efter information på nätet. Men det är inte nödvändigtvis en bra idé. Det bästa är att hålla sig till säkra källor som Cancerfonden eller Vårdguiden på 1177.

– Då är det är cancerexperter som har skrivit informationen. Går du in på Flashback lovar jag att det inte är en cancerexpert som skrivit det som står.

►LÄS MER: Cancer i siffror

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro