ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologen: Så undviker du konflikter under semestern

Gustaf Larsson · 19 Jun 2018
Uppdaterad 19 Jun 2018
Psykologen Mattias Lundberg menar att par oftast bråkar om pengar, sex och alkohol.

Psykologen Mattias Lundberg menar att par oftast bråkar om pengar, sex och alkohol. Foto: Mattias Pettersson/Unsplash


Nu är det snart hög tid att lämna jobbet för ledighet. Om du åker på semester med din partner kommer här psykolog Mattias Lundberg till undsättning för att råda bot på eventuella intriger.

klar

Artikellänk är kopierad

Det vanligaste att bråka om under semestern är pengar, sex och alkohol. Det menar Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och docent i psykologi.

– Man kan säga så här, semestern avspeglar egentligen det övriga livet. Det blir dock mer intensivt under en kort period och där blir förväntningarna högre gentemot den övriga tiden på året, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och docent i psykologi.

Bråkar vi också mer intensivt för att vi umgås mer intensivt?

– Nej, det behöver man absolut inte göra. Däremot är det så att eftersom du har höga förväntningar på sommar och semester – det ska vara lugnt, mysigt, avslappnat och sådana saker – så skruvar vi upp förväntningarna till den milda grad att varje avbrott blir en besvikelse eller väldigt frustrerande, vilken kan leda till konflikt.

För att undvika att hamna i konflikt ska man, enligt Mattias Lundberg, hålla nere på de tidigare nämnda förväntningarna. Det handlar i huvudsak om att planera för de mindre soliga dagarna och inte förvänta sig sol i 90 dagar i sträck, menar han.

– Även när man inte är på semestern kan man ha olika uppfattning om saker, så även på semestern. En kanske vill hälsa på sina föräldrar, medan ens partner inte alls håller med. Men, när vi inför semestern har planerat och har accepterat något vi inte vill, då får man fan klippa sig. Har vi sagt ja så uppför vi oss.

Det andra steget i att förebygga konflikter är att inte vara med varandra hela tiden, varje dag. Det är viktigt med egentid för att hitta sin egen fristad, menar Mattias Lundberg.

– Övriga tiden på året sker det naturligt, man jobbar i åtta till tio timmar varje dag och får därigenom tid att sakna sin partner. Därför är det viktigt att planera för att göra saker enskilt även under semestern.

Om man väl hamnar i konflikt, hur löser man det då bäst?

– Red ut vad man är oense kring. Är det något som är kopplat till semestern, eller något man ofta bråkar om? En sådan sak är till exempel pengar. En kanske tycker man kan slösa mer och en annan att man ska spara mer. Så är det saker vi är oense om på sidan om semestern tenderar vi att bli oense om även här.

pil
Mattias Lundbergs tips för att undvika bråk på semestern:

Undvik alkohol– Alkohol förstärker samtliga känslor, så även de dåliga. Om det är irriterat, skippa rosévinet just den kvällen.

Planera semestern, även under regniga dagar.– Vad gör vi när det regnar? Planera inför de gångerna när förväntningarna inte uppfylls.

Håll nere förväntningarna– Har man höga förväntningarna blir de ofta också omkullkastande, vi blir besvikna på partnern och då och det leder till diskussion.

Hitta tid för dig själv– Det är så lätt att tro att vi måste vara uppe på varandra hela, hela tiden för att det är semester, och det tror inte jag på. Hitta på aktiviteter ensam.

pil
Om Mattias Lundberg

Ålder: 47Bor: UmeåGör: Legitimerad psykolog, docent i psykologi, författare, föreläsare och moderator

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro