ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Psykologen: Därför söker allt fler hjälp genom familjerådgivning

Anna Åslund · 13 Mar 2018
Uppdaterad 13 Mar 2018
Enligt Munhi Westin, legitimerad psykolog och psykoterapeut, är det många småbarnsfamiljer som söker sig till den kommunala familjerådgivningen.

Enligt Munhi Westin, legitimerad psykolog och psykoterapeut, är det många småbarnsfamiljer som söker sig till den kommunala familjerådgivningen. Foto: City psykologhus/Shutterstock


Att ta hjälp för sina relationsproblem genom kommunal familjerådgivning blir allt vanligare. Enligt Munhi Westin på City psykologhus har familjerna som söker hjälp olika typer av kommunikationsproblem där många av paren är småbarnsföräldrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Majoriteten av dem som söker sig till den kommunala familjerådgivningen i Sverige gör det för att de vill lösa problem i parrelationen för att kunna fortsätta leva tillsammans. Antalet personer som söker sig till kommunernas familjerådgivningar har ökat med 23 procent mellan 2004 och 2016, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Munhi Westin, legitimerad psykolog och psykoterapeut samt verksamhetschef på City psykologhus i Stockholm, har arbetat med familjerådgivning i sju år. Hon håller med om att allt fler par och familjer söker hjälp.

– Dels tror jag att det är många som inte har vetat att det finns en kommunal familjerådgivning, men att den kunskapen nu sakta sprids. Dels tror jag att det beror på att det helt enkelt är svårare för barnfamiljen att få tillvaron att gå ihop, säger Munhi Westin.

Enligt henne är det familjer med barn under 18 år som oftast söker hjälp. Två karriärer, barnens aktiviteter och det egna sociala livet gör att många par känner att de inte hinner med vardagen. Enligt Munhi Westin är många av paren nära skilsmässa när de kommer till rådgivningen, men hon menar också att majoriteten inte vill separera.

– Uteslutande alla par som söker hjälp har kommunikationsproblem. Ju högre stressnivåer vi har, desto mer tunnelseende får vi. De känner helt enkelt att de inte når varandra eller förstår varandra. Då gräver man istället ner sig i varsin skyttegrav.

Enligt Munhi Westin är det många par som väntar för länge med att söka hjälp. Då blir vägen tillbaka längre. För att familjerådgivningen ska fungera krävs det att båda parterna är motiverade till att försöka. Enligt Socialstyrelsen handlade 95 procent av de påbörjande ärendena under 2016 om parrelationer, men familjerådgivning kan även täcka relationer mellan exempelvis syskon eller barn och föräldrar.

Hur vet man när det är dags att söka hjälp?

– Jag skulle säga att man ska vara extra uppmärksam under småbarnsåren. Många gånger kan problemen börja när barnen kommer. Man är fortfarande kärlekspartners samtidigt som rollerna i relationen förändras. Man måste vårda kärleksrelationen men risken finns att man lever parallella liv. Då uppstår det lätt en frustration och besvikelse. Men det är aldrig för sent att söka hjälp, säger Munhi Westin.

pil
Om kommunal familjerådgivning

• Du kan få familjerådgivning både genom kommunen du bor i och genom en privat mottagning. Kommunen erbjuder subventionerad rådgivning där samtalen är 90 minuter långa. Priset per samtal varierar mellan kommunerna och det finns ofta en gräns på max fem samtal.

• Den senaste statistiken om kommunal familjerådgivning från Socialstyrelsen är från 2016. Det året besökte drygt 64 000 personer den kommunala familjerådgivningen. Det finns ingen statistik över hur många som får privat familjerådgivning.

• 47 procent av familjerna vars ärenden avslutades under 2016 behövde hjälp med reparationsarbete, alltså rådgivning för att lösa problem i parrelationen för att kunna fortsätta leva ihop. 14 procent behövde hjälp med separationsarbete.

Källa: Källa: Socialstyrelsen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro