ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologen: Så pratar du med ditt barn om sexuella övergrepp

Filip Häggberg · 24 Aug 2016
Uppdaterad 26 Aug 2016
"Det absolut viktigaste att förmedla är att det aldrig är barnets fel", säger Åsa Landberg.

"Det absolut viktigaste att förmedla är att det aldrig är barnets fel", säger Åsa Landberg. Foto: Privat/Jonas Ekströmer/TT


Det går inte att skydda barn från att höra talas om sexuella övergrepp. När de gör det är det viktigt att prata om det. Det viktigaste är att förmedla att det aldrig är barnets fel”, säger psykologen Åsa Landberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan när barnet är väldigt ungt, i ettårsåldern, kan du som förälder göra insatser för att visa var gränsen går för vad andra får göra med ens kropp – och vad som är okej att göra med andras kroppar.

Du kan visa barnet att privata områden på kroppen ska respekteras, berättar Åsa Landberg, legitimerad barnpsykolog vid Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

– Låt barnet tidigt lära sig att tvätta sina privata kroppsdelar själv. På så sätt signalerar du att snoppen, snippan, rumpan och munnen är privata områden. Då visar du att det är deras kropp, ingen annans, säger hon till Metro.

När barnet blir äldre och ni kan prata med varandra är det viktigt att prata om hemligheter. Vissa hemligheter är bra – andra är dåliga.

– Hemligheter som barnet blir glad av får de gärna hålla för sig själva, men var tydlig med att barnet måste berätta om de har en hemlighet som de mår dåligt av.

När är det ett bra läge att börja prata om sexuella övergrepp konkret då? Enligt Åsa Landberg blir det naturligt om det till exempel finns ett uppmärksammat fall i media.

LÄS MER: 7 skyldigheter alla vuxna har mot alla barn 

– De kommer att läsa om sexuella övergrepp och få reda på vad det är. Om media rapporterar om ett aktuellt fall kan du till exempel säga till ditt barn att det var modigt av det utsatta barnet i fallet att våga berätta om det, säger Åsa Landberg och fortsätter:

– Det absolut viktigaste att förmedla är att det aldrig är barnets fel. Barn skuldbelägger sig själva precis som vuxna, och det bidrar till att de inte berättar om de skulle utsättas för övergrepp.

Om ditt barn kommer hem och berättar om att ha blivit utsatt för ett övergrepp ska du hålla dig lugn, annars kan barnet skuldbelägga sig själv.

– Låt ditt barn berätta om vad som hänt och tro på det. Visa inte att du blir arg, för då kan barnet uppleva att du skyller på hen. Sen är det bara att slå larm och anmäla. Dels för ditt barns skull – men också för andra barn, säger Åsa Landberg.

Som förälder kommer du att ha en massa frågor till barnet, men du ska inte pressa fram svar, utan visa ditt stöd.

– Berätta att du finns där att prata med, och att det finns andra vuxna som också lyssnar.

LÄS MER: De utsattes för övergrepp som barn – det hade inte behövt vara så 

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro