ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologens tips: Så sätter du upp en ny vana

Gunnar Harrius · 17 Jan 2019
Uppdaterad 17 Jan 2019
Att börja träna är ett vanligt nyårslöfte.

Att börja träna är ett vanligt nyårslöfte. Foto: TT


Ett nytt år betyder nya försök att börja träna, sluta röka eller att bli mer effektiv. Många misslyckas, men vanans makt kan användas för att uppfylla målen. "Om hindret är stort och belöningen liten, är det svårt att göra det till en vana", säger psykologen Oskar Henrikson.

klar

Artikellänk är kopierad

Många av de hastigt påkomna nyårslöftena bygger på en vana. Kanske ska man börja cykla till jobbet, använda mobiltelefonen mindre eller börja göra en veckobudget. Men för att löftena faktiskt ska infrias krävs en förståelse för vad en vana egentligen är.

– Många tänker att det handlar om motivation. Det är som att vi tror att det är en kemisk balans i kroppen, när man egentligen ska titta på sakerna runt omkring, säger Oskar Henrikson, psykolog på psykologifabriken, som bland annat jobbar med att skapa vanor i organisationer.

quotation startOm hindret är stort och belöningen liten, är det svårt att göra det till en vanaquotation end

Han menar att man istället bör titta på två helt andra sker: Svårighetsgrad och belöning. Hur stort är hindret och hur bra kommer du må när du klarat det?

Om hindret är stort och belöningen liten, är det svårt att göra det till en vana. Att försöka förändra förutsättningarna så att hindret blir mindre, eller att öka belöningen är då vägen framåt. Men lyckas man väl göra något till en vana, blir det enklare.

– Vid en viss tidpunkt kommer din hjärna att förutspå belöningen redan innan du har utfört sysslan. Personer som inte tränar kan vara väldigt frågande inför personer som tränar, och tycka att det är orealistiskt att de är sugna på att träna, säger han och fortsätter:

– De tänker att det har med motivation att göra, men kroppen förutspår att något kommer bli kul, och ger belöningen redan innan man har tränat. Det är bara att belöningen blivit större.

klar

Artikellänk är kopierad

Gunnar Harrius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro