ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologerna: Barn som utsätts för övergrepp kan visa olika tecken

Natalie Demirian · 17 Aug 2016
Uppdaterad 26 Aug 2016
Maria Schillaci på Rädda barnen och Anna Norlén på Ericastiftelsen är legitimerade psykologer. 

Maria Schillaci på Rädda barnen och Anna Norlén på Ericastiftelsen är legitimerade psykologer.  Foto: Privat/H Reuterskiöld/Alamy


Vilket barn som helst kan utsättas för sexuella övergrepp, oavsett social eller kulturell bakgrund. Men det finns en del riskfaktorer och tecken att hålla utkik efter. Metro har pratat med barnpsykologer för att reda ut.

klar

Artikellänk är kopierad

På fel plats vid fel tillfälle kan det hända alla barn. Men det vanligaste är att barnet har någon typ av kontakt eller relation med förövaren. Och mörkertalet är stort.

Barn som utsätts för övergrepp kan reagera väldigt olika.

– Det är viktigt att reagera på symptom, men också att se helhetsbilden av barnet. Barn som utsätts kan visa en rad olika tecken. En del får svårt att sova, att äta, de kan plågas av mardrömmar, de kanske kissar på sig och vissa kan få svårt att koncentrera sig i skolan. Aktiviteter som barnet tidigare tyckt om kan det sluta gilla, barnet kan vara arg och ha svårt att hantera sin ilska, säger Maria Schillaci, legitimerad psykolog hos Rädda Barnen.

LÄS MER: De utsattes för övergrepp som barn: ”Det hade inte behövt vara så”

Sedan finns det barn som inte visar några tecken alls. Och enstaka symptom kan också bero på helt andra saker, det behöver inte vara sexuella övergrepp.

– Det är därför det är så viktigt att våga fråga och prata med barnen, och flera gånger. Tystnad och okunskap är förövarens bästa vän. Vill vi stå på barnens sida behöver vi steppa upp.

Ju yngre barnet är desto vanligare är det att förövaren finns i barnets nätverk.

– Det handlar oftast om någon som har tillgång till barnen eftersom vi inte lämnar bort dem till vem som helst, säger Anna Norlén, legitimerad psykolog hos Ericastiftelsen.

Forskningen och studier visar att det på gruppnivå finns riskfaktorer som gör att vissa barn löper en större risk för att utsättas för sexuella övergrepp.

– Barn som har dåliga vuxenkontakter är mer utsatta. Det kan vara så att föräldrarna lider av psykisk ohälsa eller missbruk. En annan riskfaktor är barn som är placerade i samhällsvård. Barn som har någon typ av funktionsnedsättning löper också större risk att utsättas.

Anna Norlén säger att en riskfaktor som gäller både i Sverige och i hela världen är att vara flicka.

– Flickor är tre gånger mer utsatta för sexuella övergrepp än pojkar.

Maria Schillaci säger att man måste arbeta förebyggande mot sexuella övergrepp mot barn.

– Det var en förövare som en gång sa att ”låt kunskapen om sexuella övergrepp komma från viktiga vuxna, inte från förövarna”. Det sätter fingret på problemet. Vi gör barnen en otjänst genom att inte prata om kroppen och kroppens gränser.

LÄS MER: Har du eller känner du någon som utsatts? Hit kan du vända dig

Hon säger att skolan och förskolan spelar en viktig roll i att tidigt lära barn om integritet, och att genom nätet kan förövarna vara närvarande ända in i barnkammaren.

– Om barnen inte får lära sig om integritet hemma så är skolan stället där alla barn finns under ett antal år i sitt liv, eftersom vi har skolplikt, vilket gör skolan till en unik arena för att höja barns kompetens om rätten till den egna kroppen.

Anna Norlén håller med.

– Vuxna kan lägga mer kraft på vad vi kan göra för att styrka och bygga barnens känsla av integritet och självkänsla så att de kan säga nej om de tycker att något händer med dem och deras kroppar som de inte vill vara med om. Och att de ska våga berätta om det har hänt något.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro