ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologerna: Därför vill kvinnor ha långa män

Filip Häggberg · 31 Maj 2017
Uppdaterad 1 Jun 2017
Psykologerna Maria Farm, till vänster, och Lina Bodestad.

Psykologerna Maria Farm, till vänster, och Lina Bodestad. Foto: Jörgen Hildebrandt/Privat


Män är i genomsnitt längre än kvinnor – men det är inte den enda anledningen till att killen oftast är längre än tjejen i ett förhållande. Många tjejer har nämligen som krav att killen ska vara längre. Psykologerna Lina Bodestad och Maria Farm lägger fram sina teorier om varför det är så.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har pratat med ett tiotal killar som är kortare än medellängden – majoriteten är av samma uppfattning; Killarnas längd spelar roll i dejtinglivet och tjejerna skäms inte för att de tycker det.

Här kan du läsa vad killarna som ratas på grund av några centimeter tycker om längdhetsen.

Tommy Håkansson, Khoen Kenji och Håkan Lööw är alla kortare än medellängd och har upplevt kvinnornas krav på längd.
Tommy Håkansson, Khoen Kenji och Håkan Lööw är alla kortare än medellängd och har upplevt kvinnornas krav på längd.

Men vad beror det på, egentligen? Psykologen Lina Bodestad presenterar en teori som grundar sig för många, många år sedan.

Evolutionen

Det är en förklaring: Att kvinnor förr i tiden tänkte att långa män hade bra gener. När kroppen ska växa tar det mycket resurser och kraft för kroppen att bli lång, och det tyder på goda gener, tänkte man.

Lina Bodestad förklarar att längden då var ett tecken på status, styrka och slagkraftighet.

– De tänkte då att den långe mannen är stark, kan jaga bättre och brotta ned andra män. Det lever kvar i dag – trots att det i dagens samhälle inte spelar någon roll, säger hon.

Studier har visat att det är viktigare för kvinnor att ha män som är längre, än vad det är för män att ha kvinnor som är kortare än dem, berättar Lina Bodestad.

– Historiskt sett har längden på kvinnan inte spelat någon större roll, det har inte haft någon för- eller nackdel.

Psykologen Maria Farm håller med om att evolutionen kan vara en förklaring till varför kvinnor föredrar långa män.

– Vår hjärna är formad av evolutionen och i de sammanhang vi uppstod såg realiteten annorlunda ut. Då spelade det roll med råstyrka på ett annat sätt än vad det gör i dag, och det kan absolut ha följt med oss, säger hon.

Vår hjärna

Men vad kan det mer bero på, förutom evolutionen? Att män i genomsnitt är längre än kvinnor gör saker med vår hjärna, berättar Maria Farm.

– Det gör något med vårt tänk. Den mänskliga hjärnan fungerar så, den vill vara snabb och ekonomisk, och då klumpar vi ihop folk i olika grupper. Att män ofta är längre än kvinnor gör så att vi förknippar längd med en manlig egenskap, fast det egentligen inte behöver stämma på individnivå, säger hon och fortsätter:

– Vi ser upp till dem och tillskriver dem egenskaper som att vara framgångsrika och kompetenta. De blir som en alfahanne, som folk lägger etiketter på trots att vi inte alls vet att det är så.

Samhällets normer

Samhällets normer och hur män framställs inom populärkulturen är också saker som kan spela in i att långa män anses vara mer attraktiva.

– En stark norm inom vår kultur är att mannen ska vara längre än kvinnan, och män är längre än kvinnor i genomsnitt. Och i populärkulturen framställs mannen ofta som lång, ståtlig och stilig, då vill man hålla sig till den normen, säger Lina Bodestad.

– Fortsätter vi lyfta fram långa män som stiliga och potenta, är det så klart något som vi påverkas av, säger Maria Farm.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro