ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykologin är det viktigaste för Jungstedt

Caroline Engvall · 18 Maj 2012
Uppdaterad 18 Maj 2012
Psykologin är det viktigaste för Jungstedt ”Den sista akten” är Mari Jungstedts tionde  deckare. 

Psykologin är det viktigaste för Jungstedt ”Den sista akten” är Mari Jungstedts tionde  deckare.  Foto: Anna-Lena Ahlström


Ett par glömda bestick blev startskottet för Mari Jungstedts nya deckare – den tionde skriven av den före detta nyhetsreportern på SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tionde deckaren föddes på ett hotell på en öde strand på Kap Verde när Mari Jungstedt var där för att skriva klart sin förra bok, ”Det fjärde offret”. En morgon vid frukosten kom ett par med varsin tallrik fullastad med pannkakor. Kvinnan hade glömt sina bestick, gick in, dröjde.

– Det var tillräckligt för att sätta i gång min fantasi, säger författaren Mari Jungstedt.

Händelsen på hotellet utvecklade sig sedan till intrigen till ”Den sista akten”, som inleds med att ett par ska äta frukost på ett Visbyhotell under Almedalsveckan, men kvinnan har glömt sina bestick och vänder in för att hämta dem. Hon kommer däremot aldrig tillbaka …  

– Jag har alltid skelettet till intrigen klar när jag börjar skriva på allvar. För mig är det psykologiska dramat viktigast, inte själva polisarbetet eller vem som gjorde det – snarare varför. Men pusselbitarna växer fram efter hand under själva skrivprocessen, och det är först när jag kommer till upplösningen som jag ser slutscenerna. En förlösande känsla, nästan som att föda barn. 

Efter tio deckare tillhör Mari Jungstedt en av Sveriges största deckarförfattare med 2,4 miljoner sålda böcker. Hon känner inte av någon konkurrens – tvärtom.

– Vi är också ett gäng författare som träffas regelbundet, äter middagar ihop och pratar såväl om privatliv som om vårt skrivande. Vi stöttar och hjälper varandra vilket är väldigt skönt, eftersom man står ganska ensam som författare. Stieg Larsson har öppnat dörrar för många av oss andra och ytterligare ökat intresset för svenska deckare. Det är jag bara tacksam för. 

Lästipset – här är veckans favoriter

Mari Jungstedt, ”Den sista akten” (Albert Bonniers Förlag)

En känd tidningsredaktör hittas mördad under den myllrande Almedalsveckan och mördaren kan vara såväl nynazist som en hemlig älskare – eller någon helt annan. För Mari Jungstedt är det psykologiska dramat viktigast: varför mordet har skett och inte själva polisarbetet, därav vikten vid känslodetaljer. Härligt intensiv rakt igenom.

Malin Alfvén och Louise Hallin, ”Föräldrars frågor om barn 0–5 år” (Gothia Förlag)

Malin Alfvén är min absoluta favorit när det gäller att ge råd om barn. Hon förespråkar att tagga ner, inte ta saker så allvarligt. Det kan dagens hetsande stressjuka föräldrar behöva.

Al Pitcher, ”Begravda elefanter” (Piratförlaget)

2011 års roligaste manlige komiker, nyzeeländaren Pitcher, betraktar sitt nya hemland Sverige genom pekboksfoton som han förser med galna kommentarer. Maj månads presentbok.

Anders Carlén & Mattias Falk, ”Svenskar i strid” (Albert Bonniers Förlag)

Krig har varit trendigt i bokvärlden ett tag. I ”Svenskar i strid” berättar nio män, som alla deltagit i konflikter världen över, sina ögonvittneshistorier. Naket och smärtsamt.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro