ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykoserna förändrade allt: "Livet rasade ihop som ett korthus"

Oskar Brusén · 23 Feb 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Hon fick sin första psykos när hon var 27 och trodde att någon hade buggat hennes hus. Sju år senare fick hon diagnosen schizoaffektivt syndrom och lever i dag sida vid sida med sin sjukdom, en sjukdom som har påverkat henne på gott och ont. – Jag blev lämnad av min man och fick sparken från jobbet, säger Pebbles Karlsson Ambrose.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tänker att folk inte riktigt förstår vad sjukdomen faktiskt innebär, så jag personligen tar inte så illa vid mig.

Istället har hon använt sin diagnos till att starta en affärsverksamhet, då hon både skriver böcker och föreläser om sjukdomen. Enligt Pebbles är det en sjukdom som många vet existerar men inte riktigt förstår innebörden av.

– Många förstår nog inte hur allvarlig den här sjukdomen kan vara. Det är människor som har schizofreni som bor på gatan och är hemlösa på grund av sin sjukdom. Man förstår nog inte vilka tragedier som gömmer sig bakom sjukdomen när man använder sig av ord som ”schizad”, säger hon.

Första psykosen kom efter förlossningen

Schizoaffektivt syndrom kan ses som en mellanform av schizofreni och bipolär sjukdom, med inslag som känns igen från båda diagnoserna. Alla tre sjukdomarna räknas in i gruppen sjukdomar som tillsammans kallas för psykossjukdomar.

Läs mer: Nicole blev mobbad för sin CP-skada: ”Jag ville inte leva”

Pebbles första möte med sin sjukdom var när hon var 27 år och precis hade fött sitt andra barn. Då drabbades hon av en förlossningspsykos.

– Jag hade precis varit gravid och dessutom separerat från min man under graviditeten. Det var en väldigt instabil tid, säger Pebbles.

Men förlossningspsykosen blev inte långvarig och Pebbles kunde återgå till sitt vardagliga liv. Det visade sig att det skulle ta sju år till hennes nästa möte med sin sjukdom, ett möte som skulle bli betydligt tuffare än det första.

– Under min andra psykos blev jag väldigt sjuk och jag hade liksom en egen världsuppfattning som ingen annan riktigt förstod sig på, säger hon.

Pebbles Karlsson Ambrose fick diagnosen schizoaffektivt syndrom efter sin andra psykos. Foto: Oskar Brusén
Pebbles Karlsson Ambrose fick diagnosen schizoaffektivt syndrom efter sin andra psykos. Foto: Oskar Brusén

”Jag trodde att någon hade buggat mig”

Hon berättar att den andra psykosen pågick i 6 månader, och att hon under tiden led av paranoia och kände sig förföljd.

– Jag var ledsen och rädd. Jag trodde att folk buggade mig och att jag hade mikrofoner i mitt hus. Det kändes som att hela världen gungade och jag mådde verkligen jättedåligt, säger hon.

Under sin psykos stängde hon in sig och vägrade gå ut. Efter en tid gick det så långt att hennes anhöriga kontaktade psykiatrin och hon blev inlagd under flera veckors tid. Psykosen kom att påverka Pebbles liv på många olika sätt.

– Min man lämnade mig, och jag fick dessutom sparken från mitt jobb. Men det var ju för att jag aldrig var där, jag var liksom på min egen planet. Hela livet rasade ihop som ett korthus, säger hon.

Läs mer: Hon ägnade timmar åt sina tvångstankar: ”Det jag har, det är fruktansvärt”

Men Pebbles tog sig ur psykosen och fick tillslut diagnosen schizoaffektivt syndrom. Under sitt tillfrisknande fick hon mer förståelse för sjukdomen och hur den bäst hanteras.

– Först stod alla som handfallna omkring mig, men med tiden kunde jag lära mina nära och kära hur de skulle hantera när jag till exempel fick en psykos.

Media sprider en felaktig bild

Pebbles upplever att det finns en stor oförståelse kring psykossjukdomar i stort och att det bidrar till en felaktig bild av personer med schizofreni och schizoaffektivt syndrom. Hon pekar på media som en stor bov i dramat.

– Det finns en uppfattning om att människor med psykossjukdomar är farliga, säger hon.

Hon fortsätter och berättar att när media rapporterar om personer med en psykossjukdom så är det ofta i samband med att ett våldsbrott begåtts, och att man då ofta antyder att sjukdomen är den bidragande faktorn till brottet, något hon anser är missvisande.

– Det finns massor av människor med schizofreni eller andra psykossjukdomar i Sverige som aldrig har eller haft en minsta lilla tanke på att begå något brott, säger hon.

pil
Det här är schizoaffektivt syndrom

Schizoaffektivt syndrom kan ses som en mellanform av schizofreni och bipolär sjukdom, med symptom som kan kännas igen från bägge diagnoserna. Bland symptomen finns bland annat psykoser och stora svängningar i humöret.

En person med schizoaffektivt syndrom kan uppfattas som förvirrad och om man inte får vård kan sjukdomen innebära stora risker. Sjukdomen kan behandlas med olika former av läkemedel samt med psykoterapi.

Källa: Källa: Mind.se

pil
Artikelserie: Människorna bakom våra slarviga uttryck

“Ditt jävla CP”.“Jag känner mig helt schizad”.“Du måste ha en släng av OCD”.

Oavsett om det är över ett telefonsamtal i väntan på bussen eller på förstasidan av en tidning så benämns ofta olika typer av sjukdomar och diagnoser på ett felaktigt och nedvärderande sätt. Metro har träffat tre personer som delar med sig av sina upplevelser av hur det är att leva i ett samhälle där deras tragedi gång på gång används för att förminska, kränka och fördumma.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro