ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Psykpatient häktad för mord

Stockholm TT · 6 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förhandlingar hölls i en lokal på arrestavdelningen på Polishuset i Jönköping. -Han medgav de faktiska omständigheterna, men hävdade att han inte haft uppsåt att döda, sade vice chefsåklagare Stefan Edwardsson efter förhandlingen. Tingsrätten beslutade också om yppandeförbud kring utredningen.

Det var när mannen på torsdagsförmiddagen kom tillbaka till avdelningen efter en permission som dramat inträffade. Attacken inträffade i den så kallade sluss som förbinder avdelningen med omvärlden. Den kom totalt överraskande för vårdaren som fick två hugg i sidan. Rutiner följdes Slussen är en säkerhetsåtgärd och är bland annat utrustad med en metalldetektor. Det är alltid två vårdare som tar emot patienter som vill tillbaka in på avdelningen. En av dem stannar på inre sidan av slussen medan den andre öppnar ytterdörren.

Just den typen av slussar finns vid flera rättspsykiatriska avdelningar runt om i landet. Arbetsmiljöverket kommer att göra en egen utredningen av händelsen. -Kommer de fram till att något är fel så kommer vi naturligtvis att åtgärda detta. Men, som det var nu har alla rutiner följts, sade chefsöverläkare PerAlgot Thorslund till TT. Under fredagen fick alla i personalen och de intagna patienterna på avdelningen samtala med psykologer om händelsen. Det hölls också en tyst minut på Ryhov under förmiddagen. -Det är en väldigt tryckt stämning som råder på avdelningen, sade PerAlgot Thorslund. Okänt motiv Redan under torsdagen genomförde polisen en teknisk undersökning av platsen. Under fredagen hölls flera vittnesförhör med personal och intagna på avdelningen. På måndag i nästa vecka den döde vårdaren obduceras. -Vi har i dag en tämligen klar bild över vad som hände, sade Lennart Wennblom vid polisen i Göteborg på fredagen. Något motiv har dock inte kommit fram. -Patienten har aldrig tidigare varit hotfull eller uttalat några hot, sade PerAlgot Thorslund. Efter häktningsförhandlingen fördes mannen till rättspsykiatriska enheten i Vadstena. Åtalet ska vara väckt senast 20 oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro