ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pumpas fulla med gift – säljs som mat

Anna-Karin Andersson · 29 Maj 2012
Uppdaterad 29 Maj 2012
En häst med brutet bakben transporteras på en lastbil på väg mot ett slakteri i Mexiko. Bilden togs i samband med en  granskning av hästslaktindustrin för ett par veckor sedan.

En häst med brutet bakben transporteras på en lastbil på väg mot ett slakteri i Mexiko. Bilden togs i samband med en  granskning av hästslaktindustrin för ett par veckor sedan. Foto: Terry Torreance


Giftigt. Hästkött som importeras till EU och Sverige från Sydamerika och framför allt Mexiko kan innehålla ämnen som är direkt farliga för människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera svenska charkuteriföretag uppger att de importerar hästkött från Sydamerika och att införseln till stor del sker via Belgien.

– Är köttet kontrollerat vid någon gränskontroll i EU är det fritt att säljas på den svenska marknaden och berörs inte av Livsmedelsverket kontroller, skriver Susanne Thofelt Berger på Livsmedelsverket i ett mejl.

Många av de hästar som slaktas i Mexiko är gamla uttjänta tävlingshästar – galoppörer och travare – från USA. Där har de under tävlingskarriären ofta behandlats med olika typer av preparat, som till exempel fenylbutazon – ett medel som enligt Irish Veterinary Journal kan orsaka allvarliga och dödliga allergiska tillstånd samt allvarlig blodsjukdom hos människor. 

I Sverige får hästar som någon gång under sin livstid behandlats med fenylbutazon aldrig användas som livsmedel.

En undersökning som NY Times gjort visade att 99 procent av galoppörerna i Kalifornien 2010 tävlade med fenylbutazon i kroppen, och att merparten av dessa gick till slakt.

Hästar från USA som ska slaktas i Mexiko måste åtföljas av ett dokument där ägaren intygar att hästen inte har fått några otillåtna substanser minst 180 dagar bakåt i tiden. 

Problemet är att de som transporterar hästarna till slakthusen och undertecknar intygen i bästa fall ägt hästarna i någon månad, i sämsta fall bara några timmar. Det är med andra ord omöjligt för den sista ägaren att veta något om hästarnas historia.

Försändelser av hästkött från Mexiko måste enligt EU-direktiv testas för hormonella och tillväxtfrämjande ämnen. Men i de kontrollerna spåras inte andra aktiva substanser. I realiteten innebär det att hamburgerköttet som konsumenter runtom i EU köper mycket väl kan innehålla rester av potentiellt livsfarliga ämnen. 

Hästar plågas vid transport

Hästar som slaktas i Mexiko och Kanada för den europeiska marknaden utsätts för ofattbart lidande. Detta har djurrättsorganisationer i USA, Kanada och Mexiko rapporterat om i flera år. 

Hästarna köps upp av ”kill-buyers” på auktioner i USA och fraktas sedan långa sträckor på lastbil till Mexiko eller Kanada – utan mat och vatten. Enligt föreskrifter ska hästarna utfodras senast sex timmar före avfärd, men får sedan fraktas i 28 timmar.

Färska bilder visar hästar som står tätt packade i över 20 timmar i 35-gradig värme på överfulla lastbilsflak på väg genom Texas mot Mexikos slakthus. Vid gränsen stod lastbilen stilla i över fyra timmar innan den fick tillåtelse att köra igen. Värmen steg väsentligt under plasttaket.

Dokument från gränskontrollen mellan Texas och Mexiko från en dag i januari i år visar att av fem laster med hästar på väg till ett slakthus som exporterar hästkött till EU var tolv av djuren så allvarligt skadade att de inte fick föras in i landet. Skadorna var ben- och käkfrakturer, allvarliga ögonskador och stora sår. Fem hästar var så svaga att de inte kunde stå upp.

Rapporter om övergrepp och våld mot slakthästar även vid auktioner, av- och pålastning och vid slakten finns från både Kanada och Mexiko. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna-Karin Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro