ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Punktlista: Det talar för och emot att Löfven lyckas bilda regering

Linnea Bergman · 5 Dec 2018
Uppdaterad 5 Dec 2018
Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf är några av de välkända ansikten som nu är inblandade i förhandlingarna om hur landet ska styras.

Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf är några av de välkända ansikten som nu är inblandade i förhandlingarna om hur landet ska styras. Foto: IBL.


Vi har en regering till jul, hävdar vissa. Andra tror benhårt på ett extraval. Metro har sammanställt fyra punkter som talar för och fyra som talar emot att Löfven lyckas bilda en regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Om Stefan Löfven sköter sina kort rätt kan han ha chans att bilda en regering. Foto: IBL.
Om Stefan Löfven sköter sina kort rätt kan han ha chans att bilda en regering. Foto: IBL.

För: 

De skarpa förhandlingarna: Löfven fick mer tid av talmannen för att försöka nå fram till en lösning, detta eftersom flera partier nu förhandlar i regeringsfrågan. Bara att Centerpartiet har satt sig vid förhandlingsbordet kan vara ett tecken på att en regeringslösning kanske inte längre är helt omöjlig att få till.

Löfvens förhandlingsskicklighet: Under valrörelsen fick S-ledaren ta emot kritik för att inte vara den mest debattskickliga av partiledarna. Men är det något Löfven har gjort förr så är det att förhandla, i och med sin bakgrund som höjdare inom facket. Nu är det dags för Stefan Löfven att plocka fram sina allra vassaste förhandlingsegenskaper om han ska lyckas nå fram till en lösning.

quotation startÄr det något Löfven gjort förr så är det att förhandla.quotation end

Sverigedemokraterna som gemensam motpol: Även om C och S ligger långt ifrån varandra i en rad sakfrågor, inte minst när det gäller frågor som rör exempelvis arbetsrätt, så kan de enas i sitt engagemang mot Sverigedemokraterna. Både Annie Lööf och Stefan Löfven har tagit tydlig ställning mot partiet och dess värderingar.

Tiden som gått sedan valet: Läget har länge varit låst och snart har tre månader gått sedan valet. Den långa tiden som gått ökar pressen på att lyckas få ihop en regering. I en undersökning som Metro nyligen publicerade svarade fler än hälften av väljarna (57 procent) att deras förtroende för svenska politiker generellt hade minskat sedan valdagen. Nu börjar det bli hög tid att agera, menar många.

Det är en svår förhandlingssituation som Stefan Löfven befinner sig i just nu. Foto: IBL.
Det är en svår förhandlingssituation som Stefan Löfven befinner sig i just nu. Foto: IBL.

Emot: 

De ideologiska splittringarna: Löfven har en delikat uppgift i att försöka hitta en regeringslösning som så skilda motpoler som Vänsterpartiet och Centerpartiet plus Liberalerna kan tänka sig att släppa fram. Här kan konkreta sakfrågor om hjärtefrågor som ligger partierna ideologiskt varmt om hjärtat försvåra arbetet.

Risken för svekdebatt: Centerpartiets Annie Lööf har redan fått ta emot en hel del kritik från högerhåll och kallats för svikare eftersom hon inte stöttat en Alliansregering som hon menar skulle bli beroende av Sverigedemokraterna. Även Stefan Löfven riskerar svidande intern kritik om han går med på för många och för drastiska krav från sina tänka samarbetspartners.

quotation startTiden är inte på Löfvens sida.quotation end

Tidspressen: Tiden är inte på Löfvens sida. Många vill se en regering innan jul, och talmannens tidsfrist för förhandlingar är inte lång, trots att den blev förlängd. Å andra sidan kan den korta förhandlingstiden tvinga partierna att arbeta fokuserat för att försöka hitta kompromisser.

”Skambudet”: Annie Lööf verkar inte nöjd med förhandlingarna så här långt. Under tisdagen gick hon ut på Aftonbladet Debatt med ett inlägg där hon kallade Socialdemokraternas erbjudande så här långt för ett ”skambud”. Om detta är slutsvaret kommer C rösta nej till Stefan Löfven, meddelade C-ledaren. Men utspelet kan även ses som en del i att sätta press på Socialdemokraterna i de pågående förhandlingarna, kommenterade flera experter efter debattinlägget.

pil
Det händer nu i regeringsbildningen

• På fredagen den här veckan ska Stefan Löfven ge en första rapport om utvecklingen till talmannen Andreas Norlén.

• På måndag ska han ge en uppföljande rapport till talmannen.

• Därefter kommer talmannens besked om vad nästa steg blir.

• Talmannen har tidigare gått ut med att Stefan Löfven denna gång inte har fått ett vanligt sonderingsuppdrag, utan att de nuvarande förhandlingarna kommer att sluta i en statsministeromröstning.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro