ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pussa på dina barn – det skyddar mot allergi

Johanna Ohlson · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Rebecka Petersson, 25 år, hade ingen aning om att pussar kunde skydda mot allergier. Men troligtvis är har Jack, 6 månader redan fått ett bra skydd. – Vi pussas hela tiden. Det är ingen ansträngning att göra det.

Rebecka Petersson, 25 år, hade ingen aning om att pussar kunde skydda mot allergier. Men troligtvis är har Jack, 6 månader redan fått ett bra skydd. – Vi pussas hela tiden. Det är ingen ansträngning att göra det. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Pussar och kramar kan skydda barn mot att bli allergiska. Det visar ny forskning från Södersjukhuset i Stockholm.

Egentligen är det inte själva pussarna som är bra utan de eventuella virus följer med salivet.– Vi såg i vår studie att vissa virus faktiskt skyddade mot allergier, säger Caroline Nilsson, barnläkare och forskare på Södersjukhuset.

I studien följde hon 300 barn från det att de föddes till det att de fyllt två år. Hos 24 procent av barnen hittade man allergiantikroppar som tyder på att man har någon typ av allergi. Men bland de barn som haft EBV-viruset, ett ofarligt virus som ger feber, trötthet och inflammation i halsmandlarna hos vuxna, var det bara hälften så många som drabbats. Bland de barn som dessutom haft ett virus som kallas CBV, som ger liknande symtom, var det bara 4 procent som hade allergiantikroppar.

Ju tidigare man smittar sitt barn desto bättre. – Mycket små barn får i princip inga symtom av de här virusen så det är bara bra att de får det tidigt, säger Caroline Nilsson. Forskningen för även stöd av det faktum att allergier är ovanliga i utvecklingsländer. Där har de flesta före fem års ålder haft den här typen virus. Caroline Nilsson tror dock inte att pussar kan hjälpa vuxna.– Bland vuxna har 99 procent redan haft det här viruset. Men man kan pussas ändå. Det är aldrig fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro