ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pusselbiten som kan rädda liv

Metro · 1 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
rosabandetstor Emma Nimeus-Malmström ligger bakom den nya avhandlingen som ska rädda framtida bröstcancerpatienters liv.

rosabandetstor Emma Nimeus-Malmström ligger bakom den nya avhandlingen som ska rädda framtida bröstcancerpatienters liv. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Av fyra kvinnor som får lokalt återfall i bröstcancer är det en som dör. Nu kan forskare i Lund ha hittat en viktig nyckel för att minska risken för att bröstcancern kommer tillbaka i bröstet.

– Det är en liten pusselbit, men den kan rädda liv, säger Irma Fredriksson, biträdande överläkare på bröstcentrum på Karolinska universitetssjukhuset och medarbetare i studien i Lund.

För de flesta patienter som drabbas av bröstcancer tar man bara bort en liten del av bröstet. För att cancern inte ska komma tillbaka ger man även strålbehandling. Ändå drabbas 10–20 procent av de här patienterna av lokalt återfall inom tio år, ofta precis i eller vid ärret. Men nu har forskarna hittat en genprofil som avslöjar vilka patienter som riskerar återfall trots strålbehandling.– Troligtvis är det så att strålbehandling inte hjälper de här patienterna. Vet man det kan man från början välja att ta bort hela deras bröst eller behandla dem med cytostatika i stället, säger Emma Nimeus-Malmström på onkologiska kliniken i Lund, som ligger bakom den nya avhandlingen.

Att förhindra lokala återfall är oerhört viktigt. De som drabbas av det löper betydligt större risk att få spridning av cancern. Och när den spritt sig finns ingen bot.– Kan vi hindra att cancer kommer tillbaka i bröstet har vi goda möjligheter att förhindra att den sprider sig till andra delar av kroppen. Då kan vi rädda liv, säger Emma Nimeus-Malmström.Den nya forskningen kan inte bara hjälpa patienter som riskerar återfall.

Den visar också vilka som inte riskerar återfall och skulle kunna slippa strålbehandlingen.– Med den här informationen slipper man överbehandla patienter vilket är ett stort problem i dag, säger Irma Fredriksson.Nu ska resultatet testas genom att man letar efter samma genprofil på en ny grupp patienter. – Mönstret vi hittat är oerhört starkt. Men vi måste testa en gång till för att vara helt säkra, säger Emma Nimeus-Malmström.

Även om den här forskningen handlar om bröstcancer kan den hjälpa även andra cancerpatienter. – Genmönstret är säkert liknande på andra cancerpatienter som inte svarar på strålning. De som till exempel forskar om prostatacancer kan inte ta vår profil direkt men de kan ha mycket hjälp av den när de ska leta.

evasjoholm
evasjoholmFoto: Kinga Lezanska Sjölin

Eva opererar bort brösten – trots att hon är frisk

Om två år, när hon fyller 30, ska hon operera bort båda sina bröst. Trots att hon inte är sjuk. För Eva Sjöholm var det självklart. Hennes mamma dog i bröstcancer när Eva bara var 17 år och nu kan hon själv bära den aggressiva genen. – Jag är inte beredd att vänta och se vad som händer. Jag måste göra allt för att rädda mig själv.

Eva fick rekommendationen för flera år sedan. Anledningen är att hennes mamma blev sjuk så ung, hon var bara 42 år, och att två av hennes mammas kusiner också fått bröstcancer i 40-årsåldern. – De säger att det talar starkt för att vi har det i släkten, även om man inte hittat genen i mig.

Många frågar om hon inte är rädd för att ångra sig efter operationen men Eva känner sig säker.– För mig är känslan av att bli av med det hotet som hänger över mig mycket större och viktigare än känslan av att ha ett par bröst.

Men det är inget självklart beslut. Eva har två yngre systrar som inte tänkt genomgå någon operation. – Jag önskar absolut att de skulle göra det men det är beslut som de måste få ta själva. Det kan ingen annan bestämma åt en.

Trots att man inte kunde rädda hennes mamma är hon glad att forskningen går framåt. Den genprofil som forskarna i Lund tror sig ha hittat skulle ha kunnat hjälpa hennes mamma.

Nu är Eva gravid med sitt andra barn och förhoppningen är att barnet i hennes mage aldrig ska behöva ta samma beslut.– Om jag får en dotter hoppas jag att man vet om det finns en risk att hon blir sjuk så att hon inte behöver ta det här beslutet.  johanna ohlson

pernilla 
  Pernilla Persson, 30.
pernilla Pernilla Persson, 30.

Pernilla bloggar om sin kamp

Pernilla Persson, 30,  fick reda på att hon hade cancer i januari i år. På metrobloggen.se berättar hon om sin kamp mot cancern.– Det är en lång process att ta sig tillbaka till det vanliga livet, säger hon.Pernilla har också startat en egen insamling på Cancerfondens hemsida där du kan hjälpa till. 

”Så föll hon ihop. En mamma på 38 år. Stendöd”

Gert Wingårdh, årets rosa band- designer om hans cancer­upplev­elser på cancerfondens hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro