ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Puta Madre – när tacos är mer än snabbmat

Carl Reinholdtzon Belfrage · 22 Dec 2011
Uppdaterad 22 Dec 2011
Puta Madre är draperad med 2,1 kilometer tyg.

Puta Madre är draperad med 2,1 kilometer tyg. Foto: Christina Blom


Carl Reinholdtzon Belfrage är övertygad vän av mexikansk mat sedan besöket på Puta Madre. Maten är smakrik, men allra bäst är ändå tårtorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tårtan.
Tårtan.Foto: Christina Blom
Ugnsbakad Chili Poblano fylld med queso Oaxaca.
Ugnsbakad Chili Poblano fylld med queso Oaxaca.Foto: Christina Blom

Min kanske bästa födelsedag tillbringade jag i Montreux. På Montreux jazzfestival närmare bestämt. Jag och en vän flög ner för att uppleva Steely Dan, Walter Becker och Donald Fagens art deco-band. Detta på min födelsedag den 4 juli 2009, som startade med en fyratimmarslunch på Philippe Rochat’s trestjärniga restaurang med samma namn.

Avsmakningsmenyn på Phillipe Rochat var en uppvisning i klassisk kockkonst: anka trancherad vid bordet, lerinbakad gåslever och tryffelfylld kapun. Men mitt i allt detta serverades en taco. Ja, en taco. När Phillipe som brukligt cirkulerade kring borden i slutet av måltiden berömde jag hans ironiska fallenhet av att servera mexikansk skräpmat mitt i all klassisk gastronomi. ”Ironi?”, svarade han frågande, ”jag älskar tacos”.

Min egen kärlek för mexikansk mat fann jag först via La Esquina i New York. Fullkomligt övertygad blev jag efter ett besök på Puta Madre, ett snyggare La Esquina. Här, i Uppåt Framåts (och för en tid Klubb Social, om nu någon kommer ihåg den) gamla lokaler, har bröderna Kiki och Miki Ingber byggt upp en unik värld av högklassig mexikansk gastronomi. Även om okunniga matrasister glatt och naivt fortfarande rubricerar det som ”krubb”.

Puta Madre har nu byggt ut och, tack vare sedvanlig bröderna Ingber-galenskap draperat med ytterligare 2,1 kilometer tyg. Här finns nu en unik värld som andas både polskt/mexikanskt horhus, men också mormors kök (en släkting till Ingbers emigrerade 1915 från Warszawa för att starta bordell i Tijuana 1918). Gott så.

Jag tar in lite smårätter: guacamole med tortillas samt en grillad majskolv med chili och majonnäs (97 respektive 59 kronor). Samt två handgjorda majstortillas fyllda med grillade innanlår i chili, salsa verde och salsa roja (219 kronor). Detta med ris och svarta bönor.

Jag njuter även av deras långkok på lammlägg med tusen chilisorter och nejlika, kanel, kummin och vitlök (229 kronor). Jag råder er att inta identisk måltid. Det är så långt ifrån Konsums Santa Maria-hyllor ni kan komma.

Men. Bäst är Puta Madres tårtor. Puta Madre-tårtan i synnerhet. Den innehåller jordgubbar, mexikansk choklad och zabaione-vanilj. Det är Georg Ingber, brödernas far, som gör tårtorna.

Första tårtan utvecklade han på klassiska gamla George du Wal. Ironiskt nog blev hans första tårta kallad Hiroshima av personalen eftersom den såg ut som ett bombnedslag. Nu är han en mästare. Hans tårtor smakar efter humör och inspiration. Alla totalt unika. Som ett par handsydda skor från Jermyn Street ungefär.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro