ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Putin: Bara jag som är demokrat

TT · 4 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NYHETER Det finns inga andra sanna demokrater i världen förutom Vladimir Putin, säger den ryske presidenten själv. Släng ut Ryssland, tycker å andra sidan en brittisk tidning inför G8-ländernas toppmöte i veckan. I en intervju med västliga medier som publicerades på måndagen avfärdar Putin västerländsk kritik om att han har koncentrerat makten till Kreml, trängt undan oppositionen och ökat statens kontroll över massmedierna. På frågan om han håller med den tyske förre förbundskanslern Gerhard Schröder om att han är en "oklanderlig demokrat", svarade Putin med ett skratt: – Självklart är jag en absolut äkta demokrat. Men vet ni vad som är problemet? Saken är den att jag är den ende, det finns helt enkelt inga fler i världen.

Putin sade att västs demokratier knappast är perfekta och exemplifierade med hemlösa i USA, amerikansk tortyr, Guantánamolägret, människor som hålls fångna utan rättegång. – Och se vad som händer i Europa: den hårdhänta behandlingen av demonstranter, man använder gummikulor och tårgas i en huvudstad efter en annan, och dödar demonstranter på gatorna. – Sedan mahatma Gandhi dog finns det ingen att prata med, lade presidenten till.

Inför veckans G8-toppmöte i Tyskland låter det annorlunda i brittisk press. I en ledarartikel med rubriken "Sparka ut ryssarna", skriver högertidningen The Daily Telegraph att Rysslands medlemskap blir alltmer ohållbart på grund av Putins allt hårdare styre. Om det inte vore för Putins närvaro "skulle han vara huvudämnet för konversationen. Relationerna mellan Ryssland och väst är de sämsta sedan kalla krigets slut. Det är värt att ställa frågan varför Ryssland alls är med i G8. Storleken på ekonomin räcker sannerligen inte för att kvalificera sig", skriver tidningen, som beskyller G8 för att skänka Putins styre en rättfärdighet som det inte längre förtjänar. En annan Londontidning, The Times, går inte lika långt, men anser att ryssen bör få hård, rättfram kritik vid mötet. Financial Times skriver i sin tur att klimatförändringar, bistånd och G8:s egen framtid måste dominera dagordningen i Heiligendamm. "Ingen förväntar sig mycket från denna allt mer omoderna samtalsklubb för de likgiltiga rika", skriver affärstidningen. FT tycker att det är "skamligt" att löftet om 50 miljarder USA-dollar i bistånd årligen till år 2010 inte ser ut att infrias. "Om G8 gör stora framsteg mot en utsläppsöverenskommelse som ska ersätta Kyotoavtalet (som löper ut 2012) och uppfyller sina biståndslöften har organisationen rättfärdigat sin existens i ett år till. Men tiden rinner ut", tycker FT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro