ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Putin läxar upp Rysslands rikaste man

Jenny Sköld · 10 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om fabriksägaren och miljardären Deripaska och hans medarbetade haft svans hade den definitivt varit mellan benen när Rysslands premiärminister kom på besök.

Den ekonomiska krisen har kopplat ett fast grepp om den lilla fabriksstaden Pikalyovo i Ryssland. Stadens fabriker, varav en ägs av Rysslands rikaste man Oleg Deripaska, står still och har de senaste månaderna lämnat 20 000 arbetare utan lön. Efter massiva protester från invånarna grep president Vladimir Putin in på ett mycket uppseendeväckande sätt. Rysslands tre största tv-stationer var på plats när premiärministern och forne presidenten kom på blixtvisit för att läxa upp Deripaska och hans medarbetare.

– Varför sprang alla omkring som kackerlackor innan jag kom hit? Varför var ingen kapabel att fatta beslut? dundrade Putin inför tv-kamerorna, medan ägarna satt som skamsna skolbarn och gömde ansiktet i händerna.

– Kom och skriv på här, fortsatte han och viftade bryskt fram oligarken med vänsterhanden.

Avtalet som premiärministern förberett möjliggör för anläggningen att återuppta produktionen.

Putins enmansföreställning i Pikalyovo har fått stort genomslag i media.

- Det var ett väldigt tydligt sätt att visa upp vem som verkligen bestämmer i Ryssland. Det är Putin som styr showen, konstaterade senare en "högt uppsatt diplomat" för nyhetsbyrån Reuters.

Om ingen förbättring sker i Pikalyovo har Putin hotat att förstatliga fabrikerna inom tre månader, vilket får ekonomer att sucka.

- Det här utgör ett väldigt farligt prejudikat och skapar en grund för fortsatta gatuprotester och vägavspärrningar, kommenterade Sergej Guriev, rektor vid den privata Ryska ekonomiska skolan för tidningen The Moscow Times i måndags.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro