ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Putin-tricket som Kina desperat försöker censurera bort

Tomas Lundin · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014
En oskyldig gest? Det tycker inte kinas censurmakare.

En oskyldig gest? Det tycker inte kinas censurmakare. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

På ytan bara en vänlig gest – men bilden av Putin som hänger sin rock över Kinas first lady är sprängstoff.

När världens mäktigaste samlades i ett kylslaget Peking för samarbetsmötet APEC hände något som fick kinesiska censurmakare att frenetiskt trycka på knapparna. 

Rysslands president Putin placerades bredvid Peng Liyuan, hustru till kinesiske presidenten Xi Jinping. När Xi satt och småpratade med Barack Obama tar Putin fram en filt eller en rock och lägger om axlarna på presidentfrun. 

”Putin såg gentlemannamässig ut och den kinesiska värden tafatt och ouppmärksam”, kommenterar AP:s utsände Didi Tang händelsen. 

Vissa kommentatorer tycker till och med att Putin stötte på presidentfrun, medan andra uppfattade det som en gentlemannamässig gest, om än i syfte att framstå i bättre dager.

Under kinesiska statstelevisionens direktsändning syntes gesten och andra kinesiska medier rapporterade också om den. Inom kort fick den också en hashtag på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

Det var då den kinesiska censuren grep in. Timmar senare hade nyhetssajter tagit bort klippet och alla inlägg som nämde händelsen på Weibo hade tvättats bort, skriver Foreign Policy

Med alla kameror riktade mot värdlandet är Kina fast beslutna att visa upp en fläckfri image. Xi Jinping har också riktat in sig på otrohet som ett tecken på moraliskt förfall och då kan inte ens minsta misstanke eller antydning om att det skulle förekomma i presidentfamiljen få finnas. Det är inte första gången Putin spelar det här gentlemannakortet. Under ett toppmöte på hemmaplan lade han sin rock över axlarna på Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro