ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Putin: USA startade kriget i Georgien

TT · 28 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Putin anklagar USA för att ligga bakom konflikten i Georgien. Han säger att USA gav ordern för att gynna John McCain i den amerikanska valrörelsen.

I en intervju med CNN säger Rysslands premiärminister Vladimir Putin att USA uppmanade Georgiens president Micheil Saakasjvili att angripa Sydossetien.

Anledningen är att det skulle underlätta valrörelsen för den republikanske presidentkandidaten John McCain.

Washington förnekade omedelbart anklagelserna.– Att antyda att USA arrangerade detta för att gynna en politisk kandidat är inte rationellt, säger Vita husets språkrör Dana Perino till AFP.

Putin försvarade Rysslands agerande i konflikten med att han, som premiärminister, inte hade något annat val när ryska soldater och civila dödades.

Han sade också att torsdagens beslut att hindra 19 amerikanska köttexportörer från att handla med Ryssland inte har något med konflikten att göra. Enligt Putin utsattes företagets produkter för en rutinkontroll och då hittades spår av antibiotika och arsenik i köttet.

Strider bröt ut mellan Georgien och Ryssland den 8 augusti efter det att georgiska trupper startat en offensiv för att ta kontroll över utbrytarrepubliken Sydossetien.

Ryssland kontrade med en fem dagar lång offensiv som drev ut georgierna ur Sydossetien och fortsatte in i Georgien. Trots ett avtal om vapenvila har Ryssland ännu inte dragit tillbaka sina trupper.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro