ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Putin vill odla mer patriotism

Sophie Heine/TT · 25 Aug 2014
Uppdaterad 25 Aug 2014
Det ryska kulturarvet är en central del i utrikespolitiken — liksom doktrinen att Moskva har en "skyldighet" att skydda ryssar i andra länder, den som ledde till annekteringen av Krim i våras.

Det ryska kulturarvet är en central del i utrikespolitiken — liksom doktrinen att Moskva har en "skyldighet" att skydda ryssar i andra länder, den som ledde till annekteringen av Krim i våras. Foto: TT


Det är inte bara utrikespolitiskt och militärt som president Vladimir Putin vill att Ryssland reser sig. Ett statligt program för patriotisk fostran ska få folket att älska Moder Ryssland.

klar

Artikellänk är kopierad

Svetlana Klevina, 15, som sitter framför sitt staffli i fritidsklubben "Konstnärsskola 1" i Archangelsk, har målat en mås i fosterlandets tjänst. Måsen är typisk för trakten här vid Vita havet och kan gott kvalificera sig till tävlingen "Mitt norr", tycker Svetlana, som redan har skickat in tre bidrag.

– Blir den bra skickar jag in den. Den påminner om vår natur, säger hon och lägger till lite blå färg på duken.

Det hela är en deltävling i den stora ryska nationella tävlingen "Min stolthet — Ryssland". Till den manas ungdomar att sända in fotografier, videoklipp, tavlor, hantverk och annat som kan symbolisera nationell stolthet.

Avståndet till Kreml härifrån hamnstaden Archangelsk är längre än mellan Moskva och Kiev, men den politik för ett starkare Ryssland som varit Vladimir Putins signum sedan han blev president har nått ända hit.

Patriotisk fostran

Tävlingen arrangeras av Rospatriotcenter och Departementet för utbildning och vetenskap. Den är en av en mängd aktiviteter som ingår i det femåriga "Statliga programmet för patriotisk fostran av medborgare i Ryssland 2011-2015". Det ryska kulturarvet är en central del i utrikespolitiken — liksom doktrinen att Moskva har en "skyldighet" att skydda ryssar i andra länder, den som ledde till annekteringen av Krim i våras. Här finns även exempelvis återinförandet av kosackmiliser i Kremls tjänst.

Programmet, som ungdomarnas bidrag här i Archangelsk är en del av, är det tredje sedan 2001. Det syftar bland annat till att skapa ekonomisk och social stabilitet, ge andligheten en renässans och stärka den nationella säkerheten. Det ska också locka ungdomar att göra militärtjänst.

Landets identitet är utsatt, menar president Putin. "Den möter inte bara press från globaliseringen, utan också från konsekvenserna av den nationella katastrofen på 1990-talet, då vår stat kollapsade", har han förklarat.

Svetlana tycker att programmet är bra.

– Man ska älska sitt fosterland. Vi har mycket att vara stolta över, säger hon.

Hembygdskänsla eller konfrontation?

Det patriotiska programmet har dock ingen koppling till nationalism, hävdar Sergej Tjujev, vice chef på Byrån för ungdomsfrågor i Moskva:

– Nationalism är hat gentemot andra, säger han. Patriotism är kärlek till fosterlandet.

Anton Jamov, direktör på Rospatriotcenter i Archangelsk, hoppas på hembygdskänsla.

– Även den som lämnar Archangelsk ska minnas var han kommer ifrån, säger han.

Andra ser hot. Lev Gudkov, direktör för opinionsmätningsinstitutet Levada Center, tror att den ryska patriotismen och dess fokus på militär makt är farlig för omvärlden.

– Den ökar risken för konflikter med näraliggande stater, främst Ukraina. Patriotism är grunden för en auktoritär stats legitimitet, säger han.

Lilija Sjevtsova, analytiker vid Carnegieinstitutet, menar att patriotismen är farlig främst för ryssarna själva:

– I Ryssland finns en militariserad atmosfär och förvirring om vad patriotism är. Inom de närmaste åren kommer Ryssland att bli en komplicerad och farlig plats att leva på eftersom landet får svårt att hitta sin bana.

Hellre poesi än granater

Delar av patriotismen kan man dock ta med ro, menar Irina Jasina, journalist och rättighetsaktivist.

– Den är snarare löjeväckande. Amerikaner som sjunger nationalsången och lägger handen över bröstet gör det kanske av äkthet. Kanske blir Ryssland ett sådant land men jag är övertygad om att det inte är granater och robotar man ska vara stolt över. Det är litteratur, poesi och social trygghet.

Patriotism kan vara farlig, tror hon:

– Inte för världen. Men för landet, och för oppositionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Heine/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro