ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pyntat vuxendagis

Björn af Kleen · 22 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Fortfarande så här i slutet av januari trängs tomtar och isbjörnar med blänkande girlanger på restaurang Peppar i Vasastan. Så kitschigt att det tinar upp de flesta som besöker den cajundoftande krogen.

Fortfarande så här i slutet av januari trängs tomtar och isbjörnar med blänkande girlanger på restaurang Peppar i Vasastan. Så kitschigt att det tinar upp de flesta som besöker den cajundoftande krogen.


Kitsch. Peppar borde få folkhälsopris – i alla fall för inredningen. Det tycker Björn af Kleen, som känner sig intressant och kosmopolitiskt sjavig när han kliver ut i det annars så rostfria Vasastan.

klar

Artikellänk är kopierad

Flaska med deras berömda peppar-shots, det vill säga spansk peppar i massor och sprit. Det ryktas att folk fått åka till akuten efter en sådan shot.
Flaska med deras berömda peppar-shots, det vill säga spansk peppar i massor och sprit. Det ryktas att folk fått åka till akuten efter en sådan shot.

Peppar••••eskapism. Peppar på Torsgatan är så barockt julpyntat att man känner sig lika euforiskt vilsen som någonsin Piff och Puff. En vecka efter tjugondag Knut trängs fortfarande tomtar med isbjörnar, blänkande presentpapper med girlanger, elektriska leksaksjärnvägar med julgranskulor. Ett tomtepotpurri så överväldigande kitschigt att det tinar upp även sekulariserade protestanter – vid bordet bredvid oss började två vanliga kostymnissar från Vasastan redan efter en bärs bluddra om sina förträngda grabbdrömmar, som att tjacka hästgård i Tullinge.Peppar har just den förlösande effekten på sina gäster: Man stapplar ut efter ett par tre Margarita Delux – 134 spänn styck, var det extra cointreau? – och tror att man är en Los Lobos-diggande sportkrönikör med klippkort till New Orleans. Få Stockholmskrogar erbjuder en så förbehållslös eskapism. Peppar borde få ett folkhälsopris. Det är nyttigt, särskilt i det rostfria Vasa-stan, att få känna sig intressant och kosmopolitiskt sjavig för en kväll. Fråga bara Andreas Kleerup – symtomatisk stammis på Peppar.

Jag, blue cheese-cowboy sedan tonåren, ropade in en krämig avokadosallad med just blue cheese-dressing och feta baconskivor till förrätt. Trots att den var halv, 84 spänn, var den mäktig. Efter brödet, bakat på cheddar, värsta sockerkakskonsistensen, kände jag mig lika ostig som en schweizisk fondue.

Dags då att börja jobba på en abnorm färskimporterad amerikansk entrecote, 235 kronor, halstrad i en härlig brun sydstatssörja. Jag borde ha sparat min sallad som sidorätt. Min coleslaw, 22 kronor, bara var för stinn efter den inledande blue cheese- och baconbomben. Mitt sällskap tog en chili med gräddfil och chips för 162 kronor. Kvällen innan hade vi ätit en snarlik nötköttsgryta på Texas Longhorn Smokehouse på Skånegatan – hey, det är USA-vecka – men Peppars variant var fräckare och mörare – lite som Obama i förhållande till Bush. Vad gäller majskolven, 48 spänn, kan jag rapportera att den kom med väl mycket kokvatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro