ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pytteliten sten första beviset för kometnedslag

Patrick Ekstrand · 9 Okt 2013
Uppdaterad 14 Okt 2013

En pytteliten sten bevisar att en komet kraschade in i atmosfären för 28,5 miljoner år sedan. Stenen är faktiskt det enda beviset för en sådan krasch och forskarna som har studerat den hoppas att den ska lära oss mer om hur solsystemet skapades.

klar

Artikellänk är kopierad

– Kometer, smutsiga snöbollar som består av en blandning av is och damm, besöker oss ständigt, men kometmaterial har aldrig tidigare hittats på jorden, säger David Block, geologiprofessor vid Wits University i Sydafrika.

Stenen hittades i den libyska öknen och kan revolutionera forskningen, säger en annan forskare som är inblandad i projektet.

– Nasa och European Space Agency lägger ner flera miljarder dollar för att samla in några mikrogram kometmaterial som de tar till jorden, men vi har ett helt nytt tillvägagångssätt för att studera materialet utan att det kostar fler miljarder dollar, säger Jan Kramers, geologiprofessor vid University of Johannesburg.

Kometen slogs sönder när den kom in i atmosfären och hettan som orsakades av explosionen var så stark att den ödelade allt liv i ett 6 000 kvadratkilometer stort område och omvandlade sand till glas som långt senare användes för att pryda ett smycke som tillhörde faraon Tutankhamon.

Studien av den mycket ovanliga stenen presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Earth and Planetary Science Letters

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro